LifeStyle, Sanatate

Vaccin contra cancerului de col uterin

Silgard, vaccinul recombinant tetravalent impotriva virusului papiloma uman (HPV), primul si singurul produs de acest tip din lume, este disponibil acum si in Romania. Produs de catre Merck Sharp & Dohme (MSD), Silgard este singurul vaccin care previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase, verucile genitale si alte afecţiuni cauzate de cele 4 tipuri de HPV (6, 11, 16 si 18).
Recunoscut ca o inovaţie in medicina mondiala si aprobat de Comisia Europeana in numai noua luni, Silgard poate fi administrat copiilor intre 9 si 15 ani si femeilor tinere cu varste intre 16 si 26 de ani. Schema de vaccinare cuprinde 3 injecţii administrate pe parcursul a 6 luni (0, 2, 6 luni). Silgard este disponibil in farmaciile din toata ţara si poate fi eliberat numai pe baza de prescripţie medicala, la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor (ginecologi, pediatri si infecţionisti). Studiile si testele clinice au demonstrat ca Silgard previne in proporţie de 100% cazurile de cancer de col uterin si alte afecţiuni provocate de HPV 6, 11, 16 si 18, atunci cand se administreaza la persoane care nu au fost infectate cu aceste tipuri de virus inainte de vaccinare. In funcţie de sfatul medicului si de rezultatele testului Papanicolaou, vaccinul poate fi recomandat oricarei femei.
In Europa, aproximativ 33.500 de femei sunt diagnosticate si 15.000 de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin (40 in fiecare zi). Romania are una dintre cele mai inalte rate de incidenţa din Europa (20-30 cazuri noi/100.000 femei), situaţie similara cu cea din ţari subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud.
In Romania cancerul de col ucide 5 femei in fiecare zi. Tara noastra se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania (dupa cancerul de san) si prima cauza de mortalitate la femeile tinere (25 – 44 de ani). Ingrijorator este faptul ca rata mortalitaţii prin cancer de col uterin in Romania se afla intr-o continua crestere, de la 15,68 cazuri/100.000 de femei in 1982, la 31,5 cazuri/100.000 de femei in anul 2000. Cifrele ridicate de mortalitate prin cancer de col uterin care se inregistreaza in Romania, se datoreaza in primul rand diagnosticarii tardive a bolii (cele mai multe paciente sunt diagnosticate in faza de cancer invaziv).
Conform OrganizaÅ£iei Mondiale a SanataÅ£ii, rata mortalitaÅ£ii datorata cancerului de col uterin in Romania este de 2-2,7 ori mai mare decat in majoritatea Å£arilor Europei Centrale si de Est si de 6,3 ori mai mare decat media Å£arilor UE. „InfecÅ£ia cu HPV este foarte raspandita, peste 50% dintre femei si barbaÅ£i infectandu-se cu HPV cel puÅ£in o data in viaÅ£a. InfecÅ£ia cu HPV are o incidenÅ£a mai mare la adolescenÅ£i si la adulÅ£ii tineri, rata infectarii fiind mai mare la persoanele sub 25 de ani. Vaccinarea sistematica a adolescentelor cu Silgard ofera o soluÅ£ie pe termen lung pentru profilaxia cancerului de col uterin si a celorlalte afecÅ£iuni date de subtipurile 6, 11, 16 si 18, fiind extrem de utila pentru Å£arile in care nu exista un program eficient de depistare si tratament a leziunilor precanceroase, situaÅ£ie valabila si pentru Å£ara noastra”, declara Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului ‘Matei Bals’.
Silgard previne majoritatea bolilor date de HPV tipurile 6, 11, 16 si 18. Tipurile 16 si 18 de HPV sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin. Tipurile 6 si 11 de HPV sunt cauza a aproximativ 90% dintre cazurile de veruci genitale. Aceste patru tipuri de HPV sunt, de asemenea, responsabile pentru aproximativ 35-50% din leziunile cervicale, vaginale si vulvare de risc scazut si pentru rezultatele anormale ale testului Papanicolaou. „Silgard va contribui major la reducerea incidenţei cancerului de col uterin la generaţiile viitoare,” a spus Prof. Dr. Radu Vladareanu, director al Clinicii de Obstetrica si Ginecologie Elias.
„Un vaccin ca Silgard este esenţial in combaterea acestei boli necruţatoare. Toate tinerele ar trebui sa se vaccineze cu Silgard pentru a reduce substanţial riscul de a face cancer de col uterin sau veruci genitale. Silgard deschide o noua era in lupta impotriva cancerului de col uterin, o era in care vaccinarea combinata cu screeningul cervical va reduce semnificativ incidenţa acestei afecţiuni si a celorlalte cancere date de HPV.” In prezent MSD desfasoara studii clinice pentru a evalua potenţialul vaccinului Silgard si pentru alte tipuri de HPV, precum 31 si 45, care sunt responsabile pentru aproximativ 9% din cazurile de cancer de col uterin. Studiile clinice care au evaluat imunogenicitatea data de Silgard la barbaţi au aratat ca reacţiile imunitare la acest vaccin in cazul baieţilor cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani sunt comparabile cu cele ale femeilor cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani. Silgard este in prezent disponibil in peste 50 de ţari din lume, inclusiv SUA, ţarile Uniunii Europene, Canada, Mexic, Brazilia, Australia, Taiwan si Noua Zeelanda. In plus au fost depuse cereri de inregistrare in alte aproximativ 50 de ţari.
Silgard, vaccinul recombinant tetravalent impotriva virusului papiloma uman (HPV), primul si singurul produs de acest tip din lume, este disponibil acum si in Romania. Produs de catre Merck Sharp & Dohme (MSD), Silgard este singurul vaccin care previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase, verucile genitale si alte afectiuni cauzate de cele 4 tipuri de HPV (6, 11, 16 si 18).
Recunoscut ca o inovatie in medicina mondiala si aprobat de Comisia Europeana in numai noua luni, Silgard poate fi administrat copiilor intre 9 si 15 ani si femeilor tinere cu varste intre 16 si 26 de ani. Schema de vaccinare cuprinde 3 injectii administrate pe parcursul a 6 luni (0, 2, 6 luni). Silgard este disponibil in farmaciile din toata tara si poate fi eliberat numai pe baza de prescriptie medicala, la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor (ginecologi, pediatri si infectionisti). Studiile si testele clinice au demonstrat ca Silgard previne in proportie de 100% cazurile de cancer de col uterin si alte afectiuni provocate de HPV 6, 11, 16 si 18, atunci cand se administreaza la persoane care nu au fost infectate cu aceste tipuri de virus inainte de vaccinare. In functie de sfatul medicului si de rezultatele testului Papanicolaou, vaccinul poate fi recomandat oricarei femei.
In Europa, aproximativ 33.500 de femei sunt diagnosticate si 15.000 de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin (40 in fiecare zi). Romania are una dintre cele mai inalte rate de incidenta din Europa (20-30 cazuri noi/100.000 femei), situatie similara cu cea din tari subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud.
In Romania cancerul de col ucide 5 femei in fiecare zi. Tara noastra se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania (dupa cancerul de san) si prima cauza de mortalitate la femeile tinere (25 – 44 de ani). Ingrijorator este faptul ca rata mortalitatii prin cancer de col uterin in Romania se afla intr-o continua crestere, de la 15,68 cazuri/100.000 de femei in 1982, la 31,5 cazuri/100.000 de femei in anul 2000. Cifrele ridicate de mortalitate prin cancer de col uterin care se inregistreaza in Romania, se datoreaza in primul rand diagnosticarii tardive a bolii (cele mai multe paciente sunt diagnosticate in faza de cancer invaziv).
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata mortalitatii datorata cancerului de col uterin in Romania este de 2-2,7 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei Centrale si de Est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor UE. „Infectia cu HPV este foarte raspandita, peste 50% dintre femei si barbati infectandu-se cu HPV cel putin o data in viata. Infectia cu HPV are o incidenta mai mare la adolescenti si la adultii tineri, rata infectarii fiind mai mare la persoanele sub 25 de ani. Vaccinarea sistematica a adolescentelor cu Silgard ofera o solutie pe termen lung pentru profilaxia cancerului de col uterin si a celorlalte afectiuni date de subtipurile 6, 11, 16 si 18, fiind extrem de utila pentru tarile in care nu exista un program eficient de depistare si tratament a leziunilor precanceroase, situatie valabila si pentru tara noastra”, declara Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului ‘Matei Bals’.
Silgard previne majoritatea bolilor date de HPV tipurile 6, 11, 16 si 18. Tipurile 16 si 18 de HPV sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin. Tipurile 6 si 11 de HPV sunt cauza a aproximativ 90% dintre cazurile de veruci genitale. Aceste patru tipuri de HPV sunt, de asemenea, responsabile pentru aproximativ 35-50% din leziunile cervicale, vaginale si vulvare de risc scazut si pentru rezultatele anormale ale testului Papanicolaou. „Silgard va contribui major la reducerea incidentei cancerului de col uterin la generatiile viitoare,” a spus Prof. Dr. Radu Vladareanu, director al Clinicii de Obstetrica si Ginecologie Elias.
„Un vaccin ca Silgard este esential in combaterea acestei boli necrutatoare. Toate tinerele ar trebui sa se vaccineze cu Silgard pentru a reduce substantial riscul de a face cancer de col uterin sau veruci genitale. Silgard deschide o noua era in lupta impotriva cancerului de col uterin, o era in care vaccinarea combinata cu screeningul cervical va reduce semnificativ incidenta acestei afectiuni si a celorlalte cancere date de HPV.” In prezent MSD desfasoara studii clinice pentru a evalua potentialul vaccinului Silgard si pentru alte tipuri de HPV, precum 31 si 45, care sunt responsabile pentru aproximativ 9% din cazurile de cancer de col uterin. Studiile clinice care au evaluat imunogenicitatea data de Silgard la barbati au aratat ca reactiile imunitare la acest vaccin in cazul baietilor cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani sunt comparabile cu cele ale femeilor cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani. Silgard este in prezent disponibil in peste 50 de tari din lume, inclusiv SUA, tarile Uniunii Europene, Canada, Mexic, Brazilia, Australia, Taiwan si Noua Zeelanda. In plus au fost depuse cereri de inregistrare in alte aproximativ 50 de tari.

Discuta aici despre vaccinul impotriva cancerului de col!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *