Sanatate

Vaccin antigripal universal

Un vaccin antigripal universal, care ofera protectie pe tot parcursul vietii, dezvoltat de o companie farmaceutica britanica, a fost testat cu succes pe subiecti umani in Statele Unite, informeaza BBC.

Vaccinul este conceput pentru a oferi protectie pe tot parcursul vietii impotriva tuturor tulpinilor de gripa.

Vaccinul, dezvoltat de Acambis, ar trebui sa ofere protectie impotriva tuturor infectiilor umane cu virus gripal tip A – cauza pandemiilor.

În prezent, vaccinurile antigripale au termen de valabilitate de maxim un an, pentru ca virusurile sufera frecvent mutatii. Aceste vaccinuri au ca tinta, in mod traditional, o singura pereche de proteine de la suprafata virusului, hemaglutinina si neuraminidaza. Aceste doua proteine sunt cele care sufera mutatii frecvente, facând imposibila prepararea in avans a unui vaccin pentru viitoarele tulpini.

Noul vaccin nu ar mai necesita modificari si ar putea fi stocat in cantitati mai mari pentru a preveni o eventuala epidemie de gripa aviara, spun expertii. Vaccinul produs de Acambis are ca tinta o alta proteina, numita M2, care se gaseste la suprafata tuturor virusurilor si nu se modifica.

La nivel mondial, intre 500.000 si un milion de persoane mor anual din cauza gripei obisnuite.

O epidemie de gripa aviara ar putea ucide, insa, 50 de milioane de persoane in lumea intreaga.

Testele realizate in Statele Unite au demonstrat ca vaccinul este sigur si actioneaza rapid pentru a oferi organismului protectie impotriva gripei. 90% dintre subiecti, care au primit cate doua doze de ACAM-FLU-A, au dezvoltat anticorpi impotriva virusului gripal.

Cercetatorii de la Acambis lucreaza acum pentru a perfecta formula vaccinului, care va fi testat pe grupuri mai mari de oameni.

Specialistii spun, insa, ca vaccinul va fi disponibil la scara larga abia peste cativa ani.

Sursa: www.monitorulsv.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *