Sanatate

Urzicile, aliment si medicament

Efectele benefice ale consumului de urzici (Urtica dioica) au fost mentionate in scrieri medicale inca din antichitate. Se spune ca urzica face bine la orice si nu dauneaza cu nimic. Cura de urzici inseamna folosireain alimentatie a plantei timp de cel putin 30 de zile, macar o data pe zi, sub forma de suc proaspat, ceai sau fiertura (ciorba sau mancare gatita). O astfel de cura este recomandata pentru fortificarea organismului si eliminarea toxinelor adunate in corp pe parcursul iernii.

De ce “inteapa” urzicile?

Urzici

Urzicile contin substante de natura glucidica, amine, steroli, ulei volatil, substante grase, acizi (formic, acetic, pantotenic, folic), sitosteroli, vitamine (A, C, B2 si K), clorofila, saruri de Ca, Mg, Fe si altele. Substanta vezicanta pentru piele, din planta proaspata, este alcatuita din acid formic, o enzima si o toxalbumina. Prin uscare, aceste substante se pierd sau se transforma, disparand astfel proprietatile vezicante.

Mancarea de urzici, un foarte bun vitaminizant

Consumata ca aliment sau preparata sub forma de ceai, macerat sau tinctura, urzica are proprietati diuretice (mareste cantitatea de urina eliminata din organism), hemostatice (opreste sangerarea), emoliente si expectorante, antiseptice, hipoglicemiante (in amestec cu frunze de dud, nuc si teci de fasole scade zaharul din sange la diabetici), antidiaretice, depurative (ajuta la eliminarea toxinelor din corp) si galactogene (care stimuleaza secretia de lapte). Activeaza circulatia sangelui. Elimina clorurile si acidul uric din organism, influentand favorabil combaterea reumatismului si gutei. Este, totodata, un foarte bun vitaminizant, fiind recomandata suferinzilor de anemie. De asemenea, frunzele de urzica sunt folosite in tratarea bolilor renale, ajutand la dizolvarea si eliminarea nisipului din rinichi. Datorita vitaminei K, ceaiul din frunze de urzica are insusirea de a opri hemoragiile si, de aceea, se recomanda in tratamentul menstruatiilor abundente si neregulate sau a hemoragiilor uterine dupa nastere. Extern, urzica se recomanda în tratamentul hemoroizilor hemoragici, a ranilor greu vindecabile, a ulcerului varicos si în supuratii. Intern, urzica se utilizeaza sub forma de infuzie din o lingura de frunze maruntite la o cana de apa clocotita. Se beau 3 cani pe zi. Pentru uzul extern se prepara o infuzie concentrata din 20 g frunze maruntite la o cana de apa clocotita si se foloseste sub forma de bai sau comprese.

Tinctura de urzici regleaza activitatea hormonala

Nu se foloseste planta intreaga, ci doar frunzele, cat de mari posibil, proaspat culese, spalate bine cu apa si tocate cat mai marunt. Se umple cam trei sferturi dintr-un vas cu tocatura de urzici si se toarna deasupra, pana la gura vasului, alcool alimentar de 40 de grade, preparat exclusiv din secara. Nu se va folosi alt alcool alimentar, pentru ca alcoolul din secara contine anumiti compusi stimulenti specifici, care nu se afla in alcoolul extras din porumb sau din cartofi. Maceratul se filtreaza dupa 14 zile. Consumata intern, câte 20-30 picaturi, de 3 ori/zi, tinctura de urzici este antianemica, hipoglicemianta, are efect depurativ, diuretic si regleaza activitatea hormonala.

Extern, tinctura de urzici este un leac fara pereche folosit pentru a opri caderea parului, dar si pentru a trata o multime de afectiuni dermatologice neplacute si dureroase, cum ar fi micozele, eczemele, ulceratiile, petele si inflamatiile pielii, eritemul, ca si bataturile dureroase si ciuperca piciorului. Tinctura se aplica repetat pe locurile afectate, iar tratamentul se continua înca 5-7 zile dupa încetarea manifestarilor bolii.

Ajuta în sciatica si inflamatii ale nervilor. Se ung locurile bolnave cu tinctura de urzici.

Efectele terapeutice ale radacinii de urzica

Radacina de urzica are in compozitia chimica aceleasi substante pe care le contine partea aeriana a acestei plante consumata din belsug primavara. S-au izolat în plus, acizi grasi, fitosteroli, cumarine, un complex de lectine, lignani si prozaharide.

Desi cunoscuta ca planta medicinala inca din antichitate, urzica a fost obiectul unor studii recente, care, în principal, au confirmat unele utilizari empirice in terapeutica ale diferitelor organe ale plantei. Aceste cercetari se rezuma la demonstrarea actiunii hemostatice, astringente, hematopoetice, slab hipoglicemiante, diuretice sau antiseptice precum si de stimulare a epitelizarii tegumentelor. Extractul apos din radacina de urzica inhiba dezvoltarea diferitilor agenti patogeni (Shigella, Staphylococcus, Pasteurela). Aceste radacini au actiune antiinflamatoare decongestiva si immunomodulatoare. Tinctura din radacina de urzica se utilizeaza in lotiuni, in amestec cu alte plante, contra caderii parului.

Studii clinice au dovedit eficacitatea tincturii si a decoctului din radacina de urzica in tratamentul adenomului de prostata si în tratamentul HBP (hiperplazia benigna a prostatei). S-a dovedit, de asemenea, ca un extract uscat din radacina de urzica scade semnificativ SHBG (sexual hormone binding globulin) serica, globulina ce inactiveaza hormonii androgeni si care, la vârstnici, se gaseste în concentratie mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *