FILME

Un scurtmetraj românesc a câştigat "Ursul de Aur" la Berlin

Scurtmetrajul “O zi bună de plajă”, regizat de Bogdan Mustaţă ÅŸi având un scenariu scris de Cătălin Mitulescu, a câştigat premiul “Ursul de Aur”, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, desfăşurat în perioada 7 -17 februarie.
Filmul, care durează 10 minute, vorbeÅŸte despre trei delincvenÅ£i minori care, după ce sechestrează un ÅŸofer de tir ÅŸi o prostituată, se distrează cu ei pe o plajă pustie. ProtagoniÅŸtii sunt trei tineri actori neprofesioniÅŸti: Florin Sinescu, Okan Kaya ÅŸi George Hoffman. Ei au fost aleÅŸi dintre tinerii din penitenciarele ÅŸi centrele de reeducare din Å£ară. Alături de aceÅŸtia apar actorii Cerasela Iosifescu ÅŸi Marian Ghenea. Bogdan Mustaţă nu se află la prima colaborare cu Cătălin Mitulescu. Ei au lucrat la un alt proiect, “Un balon în formă de inimă”, la care el a scris scenariul.  ÃŽn competiÅ£ia Berlinale Shorts s-au înscris peste 1.500 de scurtmetraje, din 64 de ţări. Pentru “Ursul de Aur” ÅŸi “Ursul de argint” au concurat 10 filme. ”

Ursul de Argint” a fost acordat filmului indian”Udedh Bun”, regizat de Siddharth Sinha. De asemenea, au fost acordate ÅŸi două menÅ£iuni speciale, una pentru filmul portughez “Superf’cie” de Rui Xavier, ÅŸi una pentru “RGB XYZ”, film irlandez în regia lui David O’Reilly. La Berlinale Shorts a fost selectat, printre cele 30 de filme, ÅŸi “Târziu”, de Paul Negoescu. Un alt “Urs de Aur” obÅ£inut de un regizor român îi aparÅ£ine lui Cristi Puiu. Acesta a fost premiat în 2004 pentru scurtmetrajul “Un cartuÅŸ de Kent ÅŸi un pachet de cafea”.

Sursa: Curentul 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *