LifeStyle

Un roman castiga la competitia internationala de fotografie Living Together

Un roman se numara printre cei sapte premianti ai competitiei internationale de fotografie Living Together, lansata de British Council anul trecut. Competitia, care a avut ca tema Dialogul Intercultural s-a desfasurat in 19 tari, in perioada septembrie 2008 martie 2009. Premiile au fost impartite pe trei categorii – Cea mai buna fotografie, Cea mai buna fotografie pe grupe de varsta si Cea mai buna fotografie per subtema, reprezentantul roman Bogdan Croitoru fiind castigatorul categoriei Cea mai buna fotografie pe grupa de vrst 25-35 de ani. Cei sapte castigatori au primit aparate de fotografiat, iar fotografiile premiate au fost incluse intr-o expozitie care se desfasoara la Londra, la sediul British Council.

Fotografia lui Bogdan Croitoru reprezinta portretul unei familii nomade de caldarari din satul Sarulesti. “Imaginea prezinta un tanar care se imbraca pentru a iesi in oras, in timp ce mama sa pregateste calul intr-un cort amplasat la marginea satului Belciugatele, la 40 km de Bucuresti. Visul tanarului este sa aiba un loc de munca modern si sa castige multi bani”, spune Bogdan Croitoru despre fotografia pe care a realizat-o.

1200 de pasionati de fotografie au inscris in competitia Living Together aproximativ 1700 de fotografii, participantii fiind persoane cu varsta cuprinsa intre 13 si 35 ani, rezidenti in Albania, Armenia, Austria, Azerbaijan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Grecia, Israel, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Turcia si Marea Britanie. Romania a fost tara cu cel mai mare numar de participanti, 232 de romani din toate colturile tarii fiind interesati de acest proiect international.

Participantii au putut intra in competitie cu trei fotografii care sa transmita ce reprezinta migratia pentru ei, raspunzand la urmatoarele trei subteme: Fete noi, locuri noi, Sentimentul de acasa si Migratia un nou fenomen?. Scopul competitiei Living Together a fost de a incuraja dezvoltarea unui dialog creativ vizual despre impactul fenomenului migrationist asupra societatii si participarea comunitatilor de minoritati la viata publica.

“Schimbul de imagini documentare inseamna un schimb de bucati din cultura fiecarei tari. Sa fac parte din proiectul Living Together m-a ajutat prin faptul ca am vazut cum abordeaza oameni din culturi diferite tema dialogului intercultural”, adauga Bogdan Croitoru.

Competitia face parte din proiectul regional Living Together dezvoltat de British Council, care isi propune sa promoveze dialogul si comuniunea sociala, precum si participarea activa a populatiei la problemele cu care se confrunta societatea. Proiectul se desfasoara in peste 15 tari, sub auspiciile Consiliului Europei, dedicat Anului European al Dialogului Intercultural 2008. Conceptul de living together (a convietui) este o caracteristica a Europei de astazi, in care multe dintre societati au cunoscut transformari semnificative datorita fenomenului migrationist.
Proiectul Living Together subliniaza impactul noilor comunitati de emigranti atat asupra societatilor in care acestea se stabilesc, cat si asupra societatilor din care emigreaza. De asemenea, proiectul pune accent pe vizibilitatea si participarea minoritatilor la viata publica.

Fotografiile castigatoare si alte detalii despe competitia Living Together pot fi gasite pe site-ul
http://livingtogether-competition.britishcouncil.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *