LifeStyle

Uleiurile volatile naturale şi efectele lor asupra minţii

Alese şi folosite cu abilitate la timpul potrivit, acestea ne pot ajuta foarte mult în crearea ambianţei dorite, în amplificarea stării de sănătate, în generarea unor senzaţii şi stări agreabile în sfera aparent greu de influenţat a psihicului şi minţii.

Bradul, pinul şi ienupărul

Uleiul volatil de brad (Abies alba) are un efect regenerator amplu, împrospătînd şi ajutînd la evitarea suprasolicitării. Este, în mod deosebit, indicat celor care au tendinţa de a munci foarte mult, pînă la extenuare.

Acele de pin (Pinus communis) conţin un ulei volatil care înlătură stările de oboseală şi de iritabilitate nervoasă cauzate de prea multă muncă, de lipsa de odihnă. Mirosul şi aroma acestui ulei dau fiinţei o dispoziţie interiorizată, meditativă şi, în acelaşi timp, plină de forţă.

În vechime, ienupărul (Juniperus communis) era ars, la fel ca şi tămîia, pentru alungarea spriritelor rele. Uleiul de ienupăr are un efect de reechilibrare şi calmare în plan psihic, fiind tonic al nervilor. Elimină stările depresive, anxietatea, stresul, grijile excesive. Conferă o stare de forţă interioară, încredere în sine. Reglează viaţa sentimentală şi ne scuteşte de oscilaţii. Este foarte recomandat persoanelor care trec cu uşurinţă de la o stare de entuziasm la o stare astenică.

EsenÅ£a de trandafir “ascute” mintea

Se spune că esenÅ£a din petale de trandafir (Rosa damascena sau R. centifolia) ar fi “regina” uleiurilor volatile. Trandafirul este un simbol al iubirii, al purităţii, al graÅ£iei. Despre el se spune că ar fi răsărit din sîngele lui Adonis, romanii credeau că a răsărit din sîngele lui Venus, iar mahomedanii cred că a răsărit din sîngele lui Mahomed. Mireasma esenÅ£elor de trandafir conferă o stare de armonie ÅŸi de pace interioară, trezeÅŸte iubirea, reconfortează inima ÅŸi ascute mintea. Acest ulei esenÅ£ial este calmant, antidepresiv, fiind indicat în combaterea insomniei, iritabilităţii nervoase ÅŸi depresiei.

Uleiul de lavandă alungă depresia şi insomnia

Lavanda sau levănţica (Lavandula augustifolia sau. L. officinalis) este cea mai renumită plantă pentru acţiunea ei asupra sistemului nervos central în depresii, apatie, insomnie, tensiune nervoasă, isterie.

Mirosul uleiului de levănţică induce o stare de regenerare sufletească, prospeţime şi puritate interioară, alungînd gîndurile negative. Mai este indicat în stări de panică, stres, iritabilitate, treceri bruşte de la o stare la alta, depresie mintală, depresie maniacă, epuizare nervoasă.

Efectele miresmelor de busuioc

Uleiul volatil de busuioc (Ocimum basilicum) limpezeşte mintea, conferă claritate mentală şi forţa interioară, înlăturînd oboseala intelectuală. Acest ulei este unul dintre cele mai bune tonice nervoase. El poate fi folosit, în special, în afecţiunile asociate cu frică, slăbiciune, isterie. Renumitul fitoterapeut francez Jean Valnet îl recomandă în epilepsie şi paralizie.

Despre mirosul busuiocului se mai spune că este bun pentru inimă, alungă neliniştea care devine melancolie şi-l face pe om bucuros.

Rozmarinul, iarba ţinerii de minte

Există ÅŸi uleiuri volatile ale căror arome ne ajută în procesul învăţării. “Acesta este rozmarinul, bun pentru aducere aminte, pentru rugăciune, pentru dragoste, pentru Å£inere de minte…”, scria Shakespeare, în “Hamlet”. ReputaÅ£ia rozmarinului ca “iarbă a Å£inerii de minte” se datorează, îndeosebi, parfumului intens care, odată respirat, cu greu mai poate fi uitat. Mirosind rozmarin înainte ÅŸi după o lecÅ£ie pe care o studiem ÅŸi apoi cu puÅ£in înainte de începerea testului, creierul nostru va face imediat legătura între aroma de rozmarin ÅŸi ceea ce am învăţat. ÃŽn acest fel, noÅ£iunile pot fi mult mai uÅŸor fixate în memorie ÅŸi apoi rechemate, odată cu simÅ£irea mirosului de rozmarin.

Uleiul esenţial de muşcată dulce

Mirosul uleiului de muşcată dulce (Pelargonium odorantissimum) are atît rolul de a calma hiperexcitabilitatea nervoasă, nervozitatea, iritabilitatea persoanelor mai active, dinamice, cît şi cel de a dinamiza, de a elimina anxietatea, depresia fiinţelor mai pasive. Dacă nu puteţi găsi acest ulei volatil în magazine, fiind mai rar şi destul de scump, puteţi face rost chiar de planta în sine. Muşcata dulce nu face flori la fel de frumoase ca muşcata obişnuita dar este foarte rezistentă, atinge dimensiuni impresionante şi este suficient să fie expusă la soare puternic ori să se strivească între degete o frunză pentru a se obţine o aromatizare excelentă.

Isopul, menta ÅŸi eucaliptul

Uleiul de isop (Hissopus officinalis) are o acţiune stimulatoare a sistemului nervos, fiind un tonic excelent. Întăreşte şi încălzeşte corpul, dînd o senzaţie de relaxare.

Uleiul de mentă este revigorant şi întăreşte nervii. Conferă fermitate în acţiune, înlătură gîndurile negative, generează o stare de uşurare interioară, stimulează şi purifică mintea.

Atît uleiul de isop, cît şi cel de mentă sînt eficiente în tratamentul isteriei.

Uleiul de eucalipt (Eucaliptus globulus) este unul dintre cele mai puternice uleiuri volatile antiseptice. Este indicat în majoritatea afecţiunilor respiratorii, chiar şi contra unor virusuri gripale, avînd, în acelaşi timp, acţiune expectorantă şi antispasmodică asupra tractului respirator.

La nivel psihic, mirosul eucaliptului facilitează concentrarea, înlătură oboseala şi durerea de cap congestivă. Conferă o stare de luciditate, armonie, pace interioară şi inspiraţie.

Bergamota ÅŸi portocalul

Uleiul volatil de bergamotă (Citrus bergamia) are un miros fin, înviorător. Limpezeşte şi înalţă spiritul. Ca sedativ nervos, este utilizat în combaterea depresiilor şi stărilor de anxietate.

Uleiul de portocal (Citrus auratium) este unul dintre cele mai eficiente uleiuri sedativ-antidepresive. Este folosit în înlăturarea stărilor de frică faţă de evenimente neaşteptate, insomnie, isterie, stări de anxietate şi depresie. Determină apariţia unui sentiment de seninătate interioară, înţelegere şi deschidere faţă de ceilalţi.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *