Sanatate

Uleiurile de gătit sănătoase şi cele care te îmbolnăvesc

Unele uleiuri de gătit sunt capabile să prevină instalarea demenţei şi a cancerului, în timp ce altele sunt bogate în grăsimi nesănătoase. Ce alegi?
Acest studiu vine să confirme încă o dată beneficiile uleiurilor bogate în acizi Omega 3 (polinesaturaţi), care scad riscul de maladii cardiace şi accidente cerebrale, sunt benefice pentru cei care suferă de boli inflamatorii, precum artrita reumatoidă, şi previn maladia Alzheimer.

Riscuri.
Totuşi, nu toţi acizii Omega sunt buni în ceea ce priveşte instalarea demenţei.
Cercetătorii au descoperit că „supradozele” de uleiuri bogate în Omega 6 (polinesaturaÅ£i) – benefice pentru menÅ£inerea unui nivel scăzut al colesterolului -, precum cel de floarea soarelui, pot avea efect contrar, dublând riscul de instalare a demenÅ£ei.
Omega 3 şi 6 fac parte din grupul grăsimilor polinesaturate. Celelalte două tipuri de grăsimi existente sunt cele mononesaturate şi cele saturate.
Uleiurile vegetale conÅ£in cantităţi variate din aceste grăsimi, dar sunt, în general, dominate de un singur tip. De exemplu, uleiul din seminÅ£e de rapiţă conÅ£ine mai mult grăsimi mononesaturate, în timp ce uleiul de floarea soarelui conÅ£ine mai mult grăsimi polinesaturate, iar cel de palmier – grăsimi saturate.
Orice tip de grăsime ajută corpul să absoarbă vitaminele solubile în această substanţă (A, D, E şi K) şi să producă hormoni sexuali. Dintr-o dietă echilibrată nu trebuie să lipsească un consum moderat de grăsimi.

Recomandări.
Consumul excesiv de grăsimi saturate provoacă o creştere a nivelului de colesterol şi a riscurilor de maladii cardiace. Consumul moderat de grăsimi mono şi polinesaturate contribuie la menţinerea colesterolului în limite normale.
Grăsimile polinesaturate contribuie la menţinerea flexibilităţii şi porozităţii membranei celulare, permiţând nutrienţilor să intre şi deşeurilor să iasă din celulă. Este, însă, important să se menţină un echilibru în consumul de grăsimi polinesaturate.
Există tendinţa de a consuma cantităţi mari de acizi Omega 6 (prezenţi în multe uleiuri vegetale, pui şi alimente procesate) şi cantităţi mici de acizi Omega 3 (prezenţi în peştele gras, nuci, seminţe şi câteva uleiuri vegetale).
Specialiştii recomandă un consum de acizi Omega 6 şi 3 în proporţie de 5 la 1. Tendinţele actuale sugerează, însă, o proporţie de 10 – 20 la 1, fapt care ar putea duce la creşterea cazurilor de cancer, boli inflamatorii şi maladia Alzheimer.
Consumul de grăsimi ÅŸi uleiuri ar trebui să constituie maxim 33% din necesarul zilnic de nutrienÅ£i – 95 de grame pentru bărbaÅ£i (7 linguriÅ£e) ÅŸi 70 de grame pentru femei (5 linguriÅ£e).

Uleiul de măsline
(rating 8/10)
Pro: contribuie la scăderea riscurilor de maladii cardiace şi a cancerului mamar, având un conţinut mare de grăsimi mononesaturate, care ajută la menţinerea unui nivel normal al colesterolului. Uleiul extravirgin este bogat în antioxidanţi naturali, care protejează împotriva radicalilor liberi.
Contra: are un nivel destul de ridicat de grăsimi saturate – 2 linguriţe acoperă o cincime din necesarul zilnic. Este potrivit mai mult pentru felurile de mâncare europene şi nu este o sursă bună de Omega 3.

Uleiul din seminţe de in
(Rating 7/10)
Pro: O sursă mai bogată de Omega 3 decât orice alt ulei şi o alegere potrivită pentru vegetarieni care nu prea au de unde să ia aceste grăsimi din plante. Consumul regulat poate contribui la scăderea nivelului de colesterol.
Contra: nu se poate găti, iar dacă nu este ţinut într-un loc rece şi întunecat oxidează. Este foarte scump, seminţele din in, mai ieftine, fiind o variantă mai bună.

Uleiul de rapiţă
(Rating 9/10)
Pro: o bună sursă de grăsimi poli şi mononesaturate, este cel mai sărac în grăsimi saturate dintre toate uleiurile. Conţine de zece ori mai mulţi acizi Omega 3 decât uleiul de măsline. Poate fi folosit la gătit la temperaturi foarte înalte.
Contra: lipsa de aromă îl face mai puţin potrivit pentru salate şi sosuri.

Uleiul de palmier
(Rating 2/10)
Pro: Conţine vitamina E şi caroten, care protejează organismul împotriva radicalilor liberi.
Contra: conÅ£ine grăsimi saturate în proporÅ£ie de 85% – două linguriÅ£e depăşesc necesarul zilnic al unei femei. ÃŽn plus, cererea pentru plantaÅ£ii de palmieri pentru ulei contribuie la despădurirea planetei.

Uleiul de avocado
(7/10)
Pro: este mai bogat în grăsimi monosaturate – grăsimea principală în dieta mediteraneană – decât uleiul de măsline. Este o sursă bună de vitamina E. Are un uşor gust de nuci, fiind potrivit pentru sosuri şi poate fi utilizat pentru prăjit.
Contra: este foarte scump şi destul de greu de procurat, iar aroma plăcută poate provoca dependenţă. Nu conţine aproape deloc acizi Omega 3.

Uleiul de floarea soarelui
(Rating 6/10)
Pro: preţ scăzut, fiind o sursă bună de antioxidanţi, precum vitamina E. 1 – 2 linguriţe din acest ulei acoperă necesarul zilnic de grăsimi al unei femei. Conţinutul de grăsimi polinesaturate contribuie la menţinerea unui nivel normal al colesterolului. Este potrivit pentru gătit.
Contra: este foarte bogat în Omega 6, deci, dacă este consumat regulat, trebuie să se asigure din alte surse acizii Omega 3, necesari pentru o dietă echilibrată. Utilizarea repetată a aceluiaşi ulei pentru prăjit duce la formarea găsimilor saturate.

Uleiul din seminţe de dovleac
(5/10)
Pro: foarte sărac în grăsimi saturate, cu o balanţă bună a grăsimilor mono şi polinesaturate, inclusiv a acizilor graşi Omega 3. Este delicios mai ales pentru gătirea legumelor prăjite şi are o culoare frumoasă pentru decorarea felurilor de mâncare.
Contra: este scump şi disponibil doar în magazine specializate. Nu conţine acelaşi nivel de zinc, fier şi magneziu pentru care sunt celebre seminţele din care este extras.

Uleiul de nucă
(Rating 4/10)
Pro: o sursă principală de grăsimi mononesaturate, dar mai săracă în acizi Omega 3. Are o aromă puternică fiind suficient să se folosească o cantitate mică la prepararea alimentelor, ceea ce înseamnă calorii mai puţine şi mai puţine grame de grăsime.
Contra: este scump, iar aroma dispare la temperaturi înalte, deci nu este potrivit pentru gătit. Se deteriorează repede după ce sticla este desigilată. Trebuie păstrat într-un loc întunecos şi rece.

Sursa: www.monitorulsv.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *