Stiri

Tratamente cu struguri pentru mentinerea sanatatii

ViÅ£a de vie este un dar binecuvîntat al pămîntului.Primul viticultor al omenirii este considerat Noe, personajul biblic, care, după încetarea potopului ÅŸi retragerea apelor, a cultivat viţă de vie. CunoÅŸtinÅ£ele legate de tratamentele cu struguri – ampeloterapie – datează din timpul grecilor antici. AtleÅ£ii greci se hrăneau la antrenamente numai cu struguri, iar cîntăreÅ£ii foloseau cura cu struguri pentru întreÅ£inerea vocii.

Strugurii, furnizori de “lapte vegetal”

Răcoritori, uÅŸor digerabili, hrănitori, strugurii au fost apreciaÅ£i dintotdeauna pentru calităţile lor alimentare, dar ÅŸi pentru virtuÅ£ile curative. Sucul de struguri (mustul nefermentat) este considerat un fel de “lapte vegetal”. Utilizările pot fi dintre cele mai variate: de la folosirea în alimentaÅ£ie a strugurilor, mustului, vinului sau a uleiului extras din sîmburi, pînă la preparate de uz extern (loÅ£iuni cosmetice pentru îngrijirea tenului, cataplasme, comprese), vinul fiind utilizat în trecut ÅŸi ca antiseptic, pentru spălarea plăgilor.

Cea mai întîlnită metoda de utilizare a strugurilor este introducerea acestora în alimentaÅ£ie, progresiv, alături de mîncarea obiÅŸnuită. Pentru a preveni îngrăşarea este important să reducem aportul caloric prin alimentele de bază, avînd în vedere faptul ca 100 g de struguri furnizează aproximativ 70 kcal – un aport energetic mare faţă de celelalte fructe, comparabil doar cu bananele. TotuÅŸi, o dietă exclusiv din struguri poate ajuta în obezitate, consumul ajungînd la maxim 2 kg/zi, ceea ce reprezintă 1400 kcal/zilnic. Este indicat să mîncăm strugurii fără sîmburi ÅŸi pieliÅ£e, care trec prin tubul digestiv fără să fie digerate.

Terapia cu struguri proaspeţi

Pe lîngă utilizarea strugurilor alături de alimentaÅ£ia obiÅŸnuită, există ÅŸi cîteva variante de cure bazate numai pe struguri. Evident, acestea sînt numai cîteva repere, urmînd ca fiecare cură să fie concepută în funcÅ£ie de toleranÅ£a individuală ÅŸi de afecÅ£iunile pacientului. Se începe cu o zi pe săptămînă în care se consumă exclusiv struguri, cîte 1-1,2 kg/zi, repartizaÅ£i în porÅ£ii mici, de minim 5 mese. Cura pe termen lung conÅ£ine mai multe etape: acomodarea sau pregătirea organismului pentru cură, care se poate realiza prin post, apoi cura propriu-zisă, cu alimentaÅ£ie exclusiv bazată pe struguri, care se Å£ine timp de 7B10 zile, în porÅ£ii mici, de 7 mese/zi. Urmează diversificarea dietei cu fructe proaspete, de un singur fel la o masă: de exemplu banane, piersici, prune, caise, mere sau pere ÅŸi/sau brînză de vaci, în mese alternative. Se continuă cu o cură bazată pe crudităţi – fructe ÅŸi legume proaspete, apoi se revine, treptat, la alimentaÅ£ia normală.

Terapia cu sucul de struguri

De la început trebuie menţionat că se utilizează numai sucul neatins de fermentaţia alcoolică. Pentru aceasta, sucul se prepară zilnic, din struguri proaspeţi culeşi. Se începe cu 0,5 l/zi, în 3 reprize, înainte de mese. Cantitatea creşte treptat, putînd ajunge la 2 l/zi. Cu cît creştem cantitatea de suc, cu atît vom scădea aportul alimentelor obişnuite, ajungînd chiar la o dietă formată exclusiv din suc de struguri.

Atît strugurii, cît şi sucul de struguri au efect laxativ, diuretic, stimulează secreţia biliară, digestia, peristaltismul intestinal şi ajută la eliminarea toxinelor din organism. Pot fi utilizaţi cu succes tratamentul, dar şi profilaxia următoarelor afecţiuni: constipaţie, tulburări digestive, afecţiuni biliare, boli hepatice, afecţiuni ale aparatului urinar, convalescenţă, astenie, anemii, forme uşoare de hipertensiune, profilaxia hipercolesterolemiei şi a afecţiunilor cardiovasculare, stări febrile, obezitate, boli infecţioase.

Sucul de struguri nu este indicat în următoarele situaţii: hipertensiune gravă, afecţiuni renale grave, retenţie de lichid în ţesuturi, diabet, diaree cronică.

Vinul natural are efecte terapeutice

Pe lîngă utilizarea strugurilor proaspeÅ£i ÅŸi a sucului, în dietă se pot folosi ÅŸi boabele deshidratate pe cale termică naturală, la soare), turtele din tescovină (ceea ce rămîne după stoarcerea strugurilor) în cataplasme călduÅ£e, utile în reumatism ÅŸi gută. Alte produse obÅ£inute din struguri sînt uleiul din seminÅ£e de struguri – foarte util în hipercolesterolemie ÅŸi în afecÅ£iuni cardiovasculare – ÅŸi, nu în ultimul rînd, vinul natural.

Un mare savant, Louis Pasteur, afirma: “Vinul este cea mai igienică ÅŸi mai sănătoasă dintre băuturi”. Evident, în prezent, procesul industrial de fabricaÅ£ie a redus mult din virtuÅ£ile terapeutice ale vinului. TotuÅŸi, timp de secole, vinul a servit ca bază pentru maceratele terapeutice vegetale, rezultînd vinurile medicinale. ÃŽn prezent, numeroase cercetări stabilesc legătura dintre consumul moderat de vin (nu mai mult de 2 pahare/zi, pentru bărbaÅ£i) ÅŸi micÅŸorarea riscului apariÅ£iei infarctelor, vinul natural avînd un efect anticoagulant. Femeilor li se recomandă consumul de vin în scop terapeutic în cantităţi reduse la jumătate faţă de cele indicate pentru bărbaÅ£i.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *