LifeStyle

Tradiţia Ignatului bate normele UE

Tăierea porcului de Ignat este un obicei pur românesc, care a fost “creÅŸtinat” la sfârÅŸitul Evului Mediu. Ziua de Ignat este pe 20 decembrie. Ca de fiecare dată, există o legendă în spatele acestui obicei. Se crede că în noaptea din ajunul Ignatului, porcul îşi visează cuÅ£itul sau se visează la gât cu mărgele roÅŸii. Conform normelor impuse de UE, porcul ar trebui să viseze mai nou un glonÅ£.

Ţăranul român ţine însă la tradiţie. Nici anul acesta, porcul nu va fi nevoit să renunţe la visele lui. Direcţiile Sanitar Veterinare din mai multe judeţe au admis că în acest an, porcii din gospodăriile ţăranilor nu vor putea fi sacrificaţi conform normelor UE. Motive s-au găsit: lipsa asomatoarelor, dezinteresul ţăranilor, dar şi numărul mic de medici veterinari din unele zone. Într-adevăr, ţăranii preferă să-şi sacrifice animalul dis-de-dimineaţă, iar în multe zone există doar un singur medic veterinar care deserveşte un număr mare de localităţi. Fără îndoială, acesta nu ar putea să onoreze toate cererile. În plus, tăierea porcului este un adevărat spectacol la care participă întreaga familie, cât şi vecinii dornici să dea o mână de ajutor. Chiar şi cu riscul unei amenzi de până la 2000 de lei, în toate judeţele din ţară, ţăranii vor face ceea ce au învăţat din tată-n fiu: să înjunghie porcul cu cuţitul. În plus, oamenii spun că nici bani pentru a plăti taxa de asomare nu au. De asemenea, gospodarii spun că, odată asomat, din porc nu se mai poate scoate bine sângele, ceea ce face ca în unele zone ale corpului animalului să rămână cheaguri de sânge, iar carnea nu ar mai fi bună de consumat. Aşa că, cel mai probabil, prin asomare vor fi sacrificaţi doar porcii din ferme.
Sursa: Curentul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *