Business

Tnuva, in Romania prin Magna Capital

Magna Capital, una din cele mai importante companii israeliene de consultanţă, este artizanul intrării Tnuva pe piaţa românească, precum şi al vânzării Tnuva către APAX, unul dintre cele mai mari grupuri globale din domeniul private equity. Proiectul Tnuva este doar unul din proiectele de referinţă ale Magna Capital. Clienţii Magna Capital beneficiază de un pachet complet de servicii de consultanţă sub forma „one stop shop”, pornind de la servicii financiare pe partea de residential, office şi logistică, strategie şi M&A.

Greenfield-ul Tnuva din România – rezultatul studiilor realizate de Magna Capital pe piaţa de lactate din Europa

În calitate de unic consultant al Tnuva pentru extinderea la nivel global, Magna Capital a alocat 6 luni pentru a dezvolta un amplu studiu în Europa de Est, analizând piaţa de lactate, ponderea fermelor, precum şi pentru realizarea unui plan de afaceri detaliat. Pe baza analizelor şi datelor, recomandarea consultanţilor de la Magna a fost că România este cea mai atrăgătoare ţară, deşi opţiunea iniţială a Tnuva mergea către ţara vecină, Ungaria. Ca urmare a acestei recomandări, Tnuva este astăzi localizată în Popeşti Leordeni, fiind rezultatul unei investiţii de aproxmativ 60 de milioane de euro şi are peste 400 de angajaţi.

Magna Capital a fost consultantul Tnuva pe parcursul întregului proces de dezvoltare a greenfield-ului, de la achiziţia terenului pentru construcţia fabricii, până la selecţia partenerilor strategici.

Magna Capital – consultant exclusiv al Tnuva pentru vânzarea companiei

În 2006, proprietarii Tnuva au luat decizia vânzării companiei pentru a facilita intrarea pe alte pieţe. Vânzarea a demarat la sfârşitul anului 2006 şi s-a finalizat pe data de 7 ianuarie 2008.

„Magna Capital a devenit consultantul exclusiv al Tnuva şi pentru acest proiect şi a obţinut mandat de vânzare, după eşuarea negocierilor cu două companii interesate în achiziţie. Procesul de vânzare a fost laborios, investindu-se mult în Due Dilligence, şi transparent în acelaşi timp, deoarece vânzarea s-a realizat prin licitaţie, astfel încât toţi cei interesaţi au avut şanse egale.”, spune domnul Favi Stelian, unul dintre consultanţii Magna Capital implicaţi în acest proiect.

Magna Capital a căutat potenţiali cumpărători printre fondurile de investiţii, dar şi printre companii din industria alimentară, atât în Europa, cât şi în Statele Unite. Consultanţii de la Magna Capital, împreună cu Tnuva, au construit o structură incluzând prezentarea companiei, realizarea unui plan de afaceri foarte elaborat, precum şi foarte multe întâlniri ale potenţialilor cumpărători cu managementul Tnuva.
La finalul procesului, cele cinci companii interesate de achiziţionarea pachetului de 75% din Tnuva care au depus oferte, au fost: Africa Israel, APAX, Meir Shamir, Igal Ahuvi şi Markstone Fund.

Prima ofertă, în valoare de 800 de milioane euro, a fost depusă de compania APAX, care a fost de altfel şi câştigătorul licitaţiei, cu un preţ final de peste 1 miliard de dolari, oferit de către APAX în parteneriat cu Meir Shamir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *