LifeStyle

"Timbrul verde": contributia consumatorilor români la protectia mediului

ÃŽncepând cu 30 aprilie 2007, la achizitionarea echipamentelor IT&C si a electronicelor de consum, românii vor plati o contributie (“timbrul verde”) de 7 lei, reprezentând costurile pentru colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Aceasta contributie va fi instituita ca urmare a demararii sistemului gestionarii colectarii si reciclarii DEEE, conform Directivei europene EC/96/2002 si a HG 448/2005.

Potrivit legislatiei în vigoare, detinatorii de deseuri de echipamente electrice si electronice vor putea sa le predea gratuit la punctele de colectare municipale sau la magazine odata cu achizitia unui echipament nou din aceeasi categorie de produse.

“Prin implementarea Directivei europene EC/96/2002 si a HG 448/2005, România se alatura celorlalte tari membre ale Uniunii Europene care aplica deja managementul integrat al DEEE pentru protectia mediului înconjurator, revalorificarea resurselor si cresterea calitatii vietii”, a declarat Valentin Negoita, presedintele ECO TIC.

ECO TIC, asociatie non-profit înfiintata în aprilie 2006, reuneste 107 companii din sectorul IT&C si al electronicelor de consum, carora le-a preluat responsabilitatile privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

ECO TIC a primit la 2 aprilie 2007 licenta de operare 001/2007 în domeniul gestionarii deseurilor de echipamente electrice si electronice din partea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. ECO TIC este prima asociatie a producatorilor de echipamente electrice si electronice care obtine aceasta licenta care deschide drumul spre demararea fluxului gestionarii deseurilor de echipamente electrice si electronice din România.

În vederea atingerii obiectivelor sale, ECO TIC va conlucra cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii în domeniul deseurilor de echipamente electrice si electronice, precum si cu celelalte organizatii ale producatorilor de echipamente electrice si electronice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *