LifeStyle, Sanatate

Test rapid de depistare a cancerului cervical

O tehnică simplă şi cu un grad mare de acurateţe în depistarea cancerului cervical prin colorarea celulelor canceroase a fost dezvoltată de o echipă de cercetători britanici, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer, informează bbc.co.uk.
Metodele tradiţionale de depistare a cancerului necesită analize foarte elaborate care, cel mai adesea, în ţările în curs de dezvoltare nu se pot efectua.
Studiul, la care au participat 455 de femei, a demonstrat că metoda de colorare a celulelor este una simplă şi rapidă.
Cu ajutorul acestui test, numărul femeilor care riscă să dezvolte un cancer cervical poate fi redus substanţial.
Numai în India, în medie, peste 126.000 de femei sunt depistate anual cu cancer cervical.
La studiu au participat cercetători de la Medical Research Council’s Cancer Cell Unit ÅŸi Cancer Research UK din Marea Britanie, dar ÅŸi medici ÅŸi tehnicieni de laborator de la Kidwai Memorial Hospital of Oncology, din Bangalore, India.
Cercetătorii au comparat eficacitatea metodei tradiÅ£ionale de depistare a cancerului, “Pap”, cu testul care detectează proteinele de întreÅ£inere minicromozomale (MCM), prezente la suprafaÅ£a celulelor canceroase sau precanceroase.
Medicii au avut nevoie de două minute pentru a detecta celulele canceroase cu ajutorul testului de colorare şi de zece minute pentru detectarea celulelor bolnave cu ajutorul testului Pap.
Acurateţea testului Pap este de 85% faţă de testul de colorare care detectează 100% din cazuri.
O versiune a testului utilizând metoda citologiei în mediu lichid (LBC) care este utilizată în Marea Britanie este în prezent testată în America.

www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *