Cadouri

Telescop Celestron 130EQ

Telescopul reflector Astromaster 130EQ este un telescop motorizat pentru amatori, un instrument excelent pentru realizarea primilor pasi in astronomie oferind o combinatie buna intre optica de calitate, pret mic, performanta. Oglinda parabolica de 130mm ofera o putere de adunare a luminii mai mare decat celelalte modele din seria Astromaster, telescopul fiind un bun performer in observatii deepsky, dar si planetare, satelitii lui Jupiter sau inelele lui Saturn puntand fi observate. Cautatorul cu led rosu este motat permanent pe tubul optic. Ocularul erecting de 10mm produce imagini nerasturnate, astfel ca acesta este util pentru realizarea de observatii terestre. Montura ecuatoriala motorizata pe axa RA permite urmarirea miscarii obiectelor ceresti pe cerul noptii. Sistemele de prindere ale telescopului nu necesita utilizarea de unelte pentru asamblarea lui. Trepiedul de otel cu diametrul picioarelor de 1,25″ asigura o stabilitate buna telescopului.

Cumpara un Telescop Celestron CLST-130EQ!

Reflectoare newtoniene (obiectiv cataoptric): cunoscute si sub numele de telescoape, aduna si focalizeaza lumina prin intermediul unei oglinzi aflata in partea din spate a instrumentului.

telescopul newtonian este cel mai simplu dintre telescoapele reflectoare. Oglinda principala este din sticla slefuita sub forma sferica in cazul oglinzilor mici (de obicei pâna la 114 cm) si sub forma parabolica in cazul oglinzilor mai mari si a celor cu un raport focal mic (in general sub f/8). Parabolizarea este necesara pentru a corecta aberatia de sfericitate specifica oglinzilor sferice (razele de lumina nu sunt focalizate intr-un acelasi punct decât de partea centrala a oglinzii). Discul de sticla este acoperit cu un strat de aluminiu, protejat la exterior cu un strat de protectie in general din SiO2. Oglinda secundara are rolul de a reflecta razele de lumina sub un unghi de 90 pentru a mentine capul observatorului inafara acestora si a le dirija spre ocular. Imaginea produsa de reflectoarele newtoniene este inversata si in oglinda, insa pentru observatii astronomice aceasta nu conteaza pentru ca in spatiu nu exista directiile sus-jos, stânga-dreapta.

 

Principalele avantaje ale reflectoarelor newtoniene sunt:

a) cel mai mic cost/diametru apertura comparativ cu celelalte designuri deoarece oglinzile pot fi produse cu un cost mai mic decât lentilele;

b) instrumentele cu oglinzi cu distante focale pâna la 1200mm sunt destul de compacte si portabile;

c) datorita aperturilor mari ale reflectoarelor newtoniene acestea sunt excelente pentru observatii si astrofotografie la obiecte deepsky putin luminoase precum galaxii indepartate, nebuloase, roiuri de stele;

d) sunt foarte bune pentru observatii planetare si lunare, instrumentele cu diametre mari permitând rezolvarea de detalii fine.

 

Montura Ecuatoriala-Germana permite telescoapelor cu un tub mai lung sa fie indreptate spre orice punct de pe cer si sa se roteasca in jurul axei de rotatie a Pamantului. Montura ecuatoriala germana este asimetrica, greutatea telescopului fiind contrabalansata printr-un set de greutati pentru mentinerea sistemului in echilibru. Axele monturii sunt perpendiculare una pe alta precum la monturile altazimutale, dar axa stanga-dreapta este inclinata astfel incat sa fie paralela cu axa Pamantului in loc de orizont. Montura ecuatoriala germana poate urmari miscarea obiectelor pe bolta cereasca pe o singura axa (dupa o aliniere polara prealabila), doar axa paralela cu axa Pamantului fiind nevoie sa fie rotita constant pentru urmarire. Datorita posibilitatii urmaririi pe o singura axa monturile ecuatoriale sunt cele mai utilizate pentru observatii vizuale, dar mai ales pentru astrofotografie. Pentru o urmarire continua si automata a miscarii obiectelor aceasta se poate dota cu unitati motoare pe axa RA sau pe ambele axe (RA si DEC), iar prin folosirea unei monturi ecuatoriale germane dotata cu GOtO se automatizeaza si procesul de cautare a obiectelor pe cer.

 

Avantajele monturii ecuatoriale:

a) este cea mai buna montura pentru realizarea de astrofotografie cu expuneri de lunga durata;
b) este usor de utilizat  pentru observatii vizuale datorita faptului ca este necesara miscarea unei singure axe pentru a compensa miscarea de rotatie a Pamantului;
c) cercurile gradate de orientare cu care sunt dotate monturile non-computerizate si o parte din cele computerizate ajuta astronomii sa localizeze obiectele ceresti folosind coordonatele lor ecuatoriale.

Cumpara un Telescop Celestron CLST-130EQ!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *