AUTO

Taxa de poluare

Noua variantă a taxei auto, denumită taxa de poluare pentru autovehicule, va intra în vigoare astăzi, 1 iulie. Calculatorul taxei a fost publicat pe pagina de Internet a Ministerului Economiei şi Finanţelor http://www.mfinante.ro/calculator_taxe/taxa_auto_2008.html.
Normele de aplicare a taxei de poluare, publicate pe aceeaÅŸi pagină, prevăd modalitatea de restituire a diferenÅ£ei de taxă între suma plătită conform formulei de calcul a taxei de primă înmatriculare – care va fi abrogată începând de astăzi – ÅŸi suma reprezentând taxa de poluare.
Diferenţa se va rambursa doar la cerere, în termen de cel mult 45 de zile, dar numai după ce vor fi compensate eventualele datorii ale solicitantului către buget. Cererile de returnare a diferenţei trebuie să fie însotiţe de documentul care face dovada plăţii taxei de primă înmatriculare (chitanţă, ordin de plată sau extras de cont), cartea de identitate a autovehiculului şi certificatul de înmatriculare în copie şi în original.
Persoanele care scot autovehiculele din parcul auto naţional pot solicita, la rândul lor, valoarea reziduală a taxei. În acest scop, trebuie să facă o cerere însoţită de documentul care atestă că a fost ultimul proprietar al autovehiculului, dovada radierii, documentul de transfer în alt stat sau certificatul de distrugere.
Normele mai stabilesc şi modalitatea de contestare a nivelului taxei. Persoanele nemulţumite de cuantumul taxei pot face o cerere de recalculare la care trebuie să anexeze documentul privind expertiza tehnică efectuată de registrul Auto Român sau Corpul Experţilor Tehnici.
În acelaşi act normativ, sunt reglementate elementele pe baza cărora sunt calculate cotele de reducere a taxei: vechimea, rulajul mediu anual, starea generală standard pentru un autovehicul care îndeplineşte toate condiţiile tehnice impuse la omologare şi la inspecţia tehnică periodică, iar caroseria nu prezintă semne de coroziune şi deteriorare, autovehiculul nu a fost revopsit, tapiţeria este curată şi fără deteriorări, iar componentele de bord sunt în stare bună şi dotarea: aer condiţionat, ABS şi airbag.

Sursa: Curentul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *