Evenimente

Targul rromilor mestesugari: rudari, caldarari, argintari, gabori, ciubotari, geambasi, ursari, ciurari

Rudari, caldarari, argintari, , lautari, gabori, ciubotari, geambasi, ursari, ciurari. Numitorul comun al tuturor acestor nume ne poarta gandul la o etnie predominanta in tara noastra: etnia rromilor. Taxonomia acestei etnii este divizata pe categorii ocupationale, unele existente, altele disparute sau unele care au suferit o reorientare ocupationala. Dintre ocupatiile disparute amintim neamul ciurarilor, al geambasilor (negustorii de cai), ciubotarii, dezvoltarea industriala obligandu-i spre o noua calificare.
Cei care s-au reorientat profesional sunt rudarii care, de la aflarea existentei lor pe pamantul romanesc, culegeau aur din nisipul raurilor, etimologia cuvantului “ruda”, in slava, simbolizand minereu, fapt care demonstreaza ca indeletnicirea initiala a rudarilor nu era prelucrarea lemnului, ci colectarea aurului din rauri sau paraie. Astazi, rudarii confectioneaza obiecte de uz casnic precum linguri, corfe, tocatoare etc.
Dintre neamurile inca existente amintim neamul caldararilor, care au ca principal material de lucru tabla de arama sau de alama pe care o utilizeaza la confectionarea caldarilor, tigailor, oalelor, alambicurilor, sfesnicelor etc. Acestia reprezinta neamul care a pastrat cel mai bine limba, portul, obiceiurile, traditiile, modul de viata romanes.
Alte neamuri existente astazi sunt: rromii de matase, argintarii, lautarii, gaborii, florarii, pe care ii putem intalni in spatiul urban si rural romanesc.
Inca de la aparitia lor in Tara Romaneasca in anul 1385, au fost asimilati populatiei majoritare, timp de cinci secole fiind robi: robi ai manastirilor, ai “coroanei” sau ai boierilor. Au fost un bun necesar pentru indemanarea lor in diferite mestesuguri, poporul roman caracterizandu-se prin preocuparea sa in mod deosebit pentru agricultura. A fost nevoie de dibacia lor, in mod special in arta fieraritului, romanilor fiindu-le utile sapele, lopetile si alte unelte agricole confectionate de rromi.
In cadrul proiectului muzeului dedicat culturii si civilizatiei rromilor, Complexul National Muzeal Astra va invita sambata si duminica, respectiv 20, 21 septembrie a.c., intre orele 10-19, in Muzeul din Dumbrava Sibiului sa descoperiti autenticitatea acestor mestesugari din judetul Sibiu si cateva judete din tara la “Targul Rromilor Mestesugari”.
Prin acest targ al mestesugarilor rromi, Complexul National Muzeal ASTRA continua campania de cunoastere a etniilor langa care convietuim de veacuri, etnii pe care prea putin le cunoastem, judecandu-le intotdeauna din prisma etnocentrismului.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *