Evenimente

Târgul de Sânziene la Muzeul Național al Țăranului Român

SÂNZIENELE plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, tămăduiesc bolnavii și apară semănăturile de grindină. Această sărbătoare mai poartă numele si de Amuțitul cucului sau Drăgaica. Dacă cucul încetează din cântat înainte de Sânziene, vara va fi una secetoasă.

Piața Țărănească și Meșter(Ești)! organizează cu aceasta ocazie Târgul de Sânziene, desfășurat în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român, in perioada 19-21 iunie 2015. Intrarea este liberă!

De dimineță până seara, în curtea interioară a Muzeului vor fi: târgoveți și artizani, dulciuri și podoabe, obiecte vechi și ateliere de creativitate pentru copiii mai mari sau mai mici.
Vor fi prezenți, cu multe și felutrite meștereli: iconari, cioplitori în lemn, țesătoare, ceramiști, tineri artizani handmade, cusătorese, împletitoare etc. Întrucat în curând vom sărbători ia românească vă așteptăm să purtați, să probați și să târguiti ii vechi și ii noi: ii de sărbătoare, ii cu poale şi ii fără poale, ii cu mărgele, ii ciupag, ii cusute pe marchizet, ii cusute pe pânză de casă, ii cu fodori la mâneci, cămăşi de lucru, cămăşi încreţite la gât, poale…

Negustorii de antichități aduc de prin satele și târgurile de profil: țesaturi, mobilier, carte, ceramică, obiecte specifice unei gospodării țărănești, patefoane, ceasuri, gravuri și felurite obiecte de artă. Colecționarii sunt așteptați, ca de fiecare dată, cu diverse obiecte și poveștile lor.

Se pot târgui: prăjituri tradiționale, miere și produse apicole , placinte, ciocolată de casă, brânzeturi, dulcețuri, siropuri și zacuști, turtă dulce și covrigi , cornet boieresti și babic tătăresc . La fața locului, pentru pofticioși, preparatele românești la ceaun se servesc cu lipie dâmbovițeană: sarmale în foi de viță, plachie de crap cu mămăligă, pulpe la ceaun.

Copiii începând cu varsta de 4 ani, sunt așteptați să participe la atelierele de creativitate unde vor învăța să picteze pe ceramică sau să lucreze cu lâna împâslită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *