LifeStyle

Tapas

Tapas sunt mici gustari vandute (sau oferite gratuit) alaturi de bautura, in Spania. Pot fi servite ca o gustare sau combinate pentru a forma un meniu complet. In unele zone din Spania, mai ales in Leon si Granada, sunt adesea incluse in pretul bauturii (bere, vin, niciodata sucuri) servite in baruri.

In acest caz, tapas poate insemna cateva masline, o bucata de branza, sau chiar lucruri mai substantiale, cum ar fi o tocana de porc.
Orasul Almeria are reputatia de a servi cele mai mari tapas din Spania si sunt incluse in pretul bauturilor.

In Andalusia, tapas pot fi “upgraded” la portii mai mari, echivalentul unei “media racion” (jumatate de portie). In general este mai economic ca tapas sa fie comandate de mai mult de o singura persoana; portiile sunt impartite intre meseni si o masa formata din tapas seamana cu “dim sum” chinezesc sau cu orientalu “mezze”.

In spaniola, “tapa” inseamna “capac”, “acoperis” si exista cateva explicatii pentru etimologia acestui cuvant: O explicatie des intalnita este aceea ca, in trecut, o bucata de carton, sau o felie de paine erau asezate peste pahar, ca sa impiedice accesul mustelor; de la un timp a devenit un obicei ca paharele sa fie acoperite cu o gustare.

Unii cred ca numele provine din secolul al XVI-lea cand proprietarii tavernelor din Castilla au aflat ca aroma si gustul puternic al branzei mature ii ajuta sa acopere gustul vinului ieftin sau chiar alterat, asa ca au raspandit obiceiul ca paharele de vin ieftin sa fie acoperite cu bucati de branza pentru a putea trece drept vin de calitate.

Pe larg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *