LifeStyle, Sanatate

Ţânţari imunizati la malarie

Malaria, o infectie ce afecteaza 300 de milioane de oameni anual, dintre care 1 milion vor muri. Pina acum, cercetatorii s-au concentrat in creearea unui vaccin, si imbunatatirea sistemului imunitar al omului. Acum insa, ei cred ca o solutie mai eficienta este imbunatatirea tintarului purtator de malarie.

Malaria este cauzata de un parazit unicelular numit Plasmodium. Acesta intra in interiroul vaselor de singe cu ajutorul tintarilor (care sunt puratorii parazitilor). Odata aflat in vasele de singe, parazitul maninca efectiv globulele rosii, purtatoare de oxigen, facind apoi din ele excremente sub forma unor … cristale.

Trebuie spus ca malaria, detectata la timp, in citeva ore, este tratabila. Problema in satele africane este ca doctorul satului nu poate diferentia malaria de o simpla freba (pentru ca simptomele sunt aceleasi) iar daca se gindeste sa trimita probele de singe la “centru”, ii va lua citeva zile sa vada rezultatele, cu consecinte fatale pentru pacient.

Pina acum s-au tot incercat diferite vaccinuri. Viteza de inventie a unui nou vaccin s-a dovedit insa mai mica chiar decit viteza de mutatie a tintarilor, caci acestia au devenit rapid imuni la multe dintre posibilele vaccinuri create.

De aceea, recent, cercetatorii de la Universitatea John Hopckins, din Stale Unite, au ajuns la concluzia ca este mai eficient sa imunizeze tintarul responsabil de malarie. Astfel ei au creat in laborator un tintar modificat genetic care previne infectia cu malarie. Acesti tintari au fost asezati apoi in acelasi loc cu  tintari infectati, in proportii egale. Dupa o perioda de timp, populatia tintarilor rezistenti a crescut la 70% (pentru ca tintarii nerezistenti au fost afectati mai mult de parazitul ce il purtau).

Urmatorul pas ar fi inmultirea libera a noilor tintari modificati genetic in Africa, in asa fel incit acestia sa poata sa elimine din populatie tintarii normali, printr-un proces de selectie naturala. Cu toate acestea, nu este clar daca acest proces va functiona, caci tintarul modificat genetic nu este cu nimic superior tintarului normal atita timp cit cel din urma nu este infectat… ori un procent foarte mare din tintarii normali nu sunt infectati, iar asta inseamna ca procentul lor de populatie nu va scade prea repede…

In plus, spun oponentii acestei metode, se prea poate ca si  tintarul modificat genetic sa-si dezvolte  mai tirziu propria lui afectiune catre un parazit modificat al malariei. In acel caz ne-am putea trezi cu o malarie mult mai agresiva decit cea pe care o avem acum, sau mai bine spus cea pe care o au altii acum….

Aceste rezultate au fost publicate in revista “Proceeedings of the National Academy of Sciences”.

www.stiinta.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *