Evenimente

Tabara Stepping Stones s-a incheiat, AIESEC Bucuresti isi continua activitatea

AIESEC Bucuresti, parte a celei mai mari organizatii internationale conduse de tineri, a desfasurat intre 31 ianuarie si 6 februarie 2011 proiectul educational Stepping Stones. Astfel , pe parcursul unei saptamani intregi, Casa Universitarilor din Bucuresti a gazduit nu mai putin de 70 de participanti, elevi in clasele a 6-a – a 8-a, in cadrul unui proiect axat pe interculturalitate, descoperirea valorilor traditionale romanesti si dezvoltare personala.

Proiectul educational Stepping Stones a venit in completarea proiectelor “Grady” si “Grow”, derulate tot de AIESEC Bucuresti, insa participantii vizati de aceasta data au fost copii cu varstele cuprinse intre 13 si 15 ani, elevi ai unei scoli generale din Bucuresti. Aceasta prima etapa a fost o editie pilot menita sa testeze receptarea de catre publicul vizat a unui asemenea eveniment dar si sa familiarizeze organizatorii cu cerintele si necesitatile acestui segment de varsta cu privire la proiectele centrate pe multiculturalitate. Stepping Stones a constat, in fapt, intr-o tabara de zi in limba engleza, avand scopul de a crea o platforma de invatare continua, prin utilizarea educatiei informale si a celei non-formale. Adolescentii au lucrat cu 7 traineri internationali si 6 traineri din AIESEC Bucuresti, timp in care au descoperit diversele culturi ale tinerilor internationali, precum si mentalitati si conceptii distincte de cele cu care erau familiarizati.
Prima zi a taberei a debutat cu o serie de jocuri prin intermediul carora participantii s-au putut cunoaste mai bine intre ei. Au urmat prezentari ale tarilor de provenienta ale fiecarui trainer international, sesiuni cu scop educativ dar si cu scopul de a-i prezenta mai pe larg pe fiecare dintre studentii cu care participantii urmau sa lucreze. Ziua s-a incheiat cu activitatea numita Train Clay, in cadrul careia accentul s-a pus pe lucrul in echipa cu toate provocarile si dificultatile pe care acesta le implica in contextul unor restrictii sau limitari impuse.
A urmat, in cea de-a doua zi a proiectului, o mini-excursie la Palatul Mogosoaia, ocazie cu care participantii au avut o serie de activitati centrate pe cunoasterea valorilor traditionale romanesti si dezvoltarea personala in cadrul unor ateliere mestesugaresti pe diverse teme, precum teatru, arts & crafts sau muzica si dans. Totul a culminat cu un ” treasure hunting “, sesiune care presupunea descoperirea de catre adolescenti a diverselor indicii, care duceau la familiarizarea cu obiecte culturale romanesti, traditii sau folclor.
Zilele urmatoare au continuat cu workshop-uri creative si alte sesiuni al caror principal obiectiv a fost identificarea si constientizarea, de catre copii, a diferentelor culturale, sau examinarea modului in care se dezvolta stereotipurile si se formeaza aceste barierele interculturale. De asemenea, participantii au trecut printr-o serie de training-uri tinute de compania Clever BS si axate pe dezvoltarea personala prin maniere, limbaj si atitudine. Sesiunea de care elevii participanti s-au bucurat cel mai mult a fost, insa, cea din ziua a 4-a, cand, impartiti in mai multe echipe, copiii au fost nevoiti sa gaseasca metode cat mai creative de a obtine diverse indicatii din partea trainerilor internationali (spre exemplu, catre spital sau aeroport), in conditiile in care acestia din urma vorbeau fiecare in limba natala.
In ultima zi a taberei Stepping Stones a avut loc un Sat Global (Global Village), activitate in care studentii internationali au purtat costume traditionale, au gatit mancaruri specifice tarilor de provenienta si au dansat pe ritmurile muzicii traditionale ale propriilor culturi. La aceasta ultima activitate, adolescentii au primit diplome de participare la proiectul Stepping Stones, iar invitati au fost atat parintii, cat si partenerii evenimentului.
Calitatea programelor taberei a fost asigurata de parteneriate precum cel cu compania de training si consultanta Clever BS, prin subdepartamentul sau Clever Children, organizatia Cercetasii Romaniei prin training-urile oferite inainte de eveniment, dar si de Primaria Generala si Primaria Sectorului 1, Bucuresti, Federatia asociatiilor de parinti din Romania sau editura CDPress si ActiveSoft.
” Felicitari pt proiectul Stepping Stones, lui Robert i-a placut foarte mult, ar fi vrut sa mai vina inca o saptamana cel putin.
Bravo!
Va dorim cat mai multe proiecte reusite si mult succes in continuare. ”
Despre AIESEC Bucuresti
AIESEC reprezinta cea mai mare organizatie de tineri la nivel international, fiind prezenta in peste 107 tari si teritorii si avand o istorie de 62 de ani in dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor. Organizatia ofera tinerilor o experienta de dezvoltare inedita bazata pe 7700 de oportunitati de leadership, 5500 de posibilitati de exchange, 470 de conferinte anuale, platforme virtuale si activitati de invatare in cadrul unui mediu international. Prezenta AIESEC in Romania s-a facut remarcata timp de 21 ani, extinzandu-se intr-un numar de 13 orase

http://www.aiesec.org/romania/bucharest/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *