Sanatate

Superalimente pentru menopauză

Peste tot se vorbeşte despre „supercure” pentru menopauză, de la medicamente, la suplimente alimentare. Însă menopauza este o perioadă naturală a vieţii, care trebuie acceptată şi controlată în mod productiv.

Menopaza provoacă o schimbare mare în profilul hormonal – o scădere masivă a estrogenului pe o perioadă de câţiva ani – care poate pune unele probleme multor femei, printre acestea numărându-se tulburările de somn, transpiraţia, balonarea şi modificările de stare de spirit. În plus, există acele modificări silenţioase care apar în biologia corpului. Printre acestea se numără încetinirea metabolismului – determină o creştere mai rapidă în greutate – şi un risc crescut de maladii cardiace, din cauza dispariţiei estrogenului, care avea un efect protector asupra inimii.

Stil de viaţă echilibrat

O dietă sănătoasă şi un stil de viaţă echilibrat pot contribui la o stare de bine în această perioadă a vieţii, potrivit tuturor specialiştilor. Însă dacă acestea nu par a da rezultatele scontate este necesar să se facă o vizită la medic. Nu eşti „bolnavă”, ci doar răspunzi diferit la schimbările hormonale.

Soia este cea mai bogată sursă vegetală de estrogen. Însă nu sunt suficiente simple gustări. Soia este o plantă bogată în estrogeni – izoflavoni – care au acelaşi rol ca şi estrogenul natural din organism. Deci, pentru a avea impact, este necesar un consum minim de 20 de grame de soia zilnic. Există versiuni lactate ale plantei (lapte, brânză, iaurt), înlocuitori de carne sau soia prăjită. Soia nu este recomandată persoanelor sensibile sau care trebuie să limiteze consumul din motive medicale. Medicul trebuie informat despre eventualele modificări de dietă.

Alte plante cu estrogeni, deÅŸi nu la fel de bogate, sunt fasolea boabe, batatele, algele marine ÅŸi merele.

Anumite alimente favorizează apariÅ£ia bufeurilor: cafeaua, alcoolul, condimentele iuÅ£i. ÃŽn plus, persoanele care suferă de tulburări de somn ar trebui să limiteze sursele de cofeină – cafea, ceai, băuturi energizante. De asemenea, trebuie limitat consumul de sare pentru a reduce retenÅ£ia de apă din organism.

În mod nesurprinzător, bazele dietei alimentare din această perioadă seamănă cu cele pentru celelalte perioade ale vieţii. Abundenţă de fructe şi legume colorate, proteine din surse de carne slabă, lactate cu conţinut scăzut de grăsimi şi fibre.

Schimbări alimentare

La menopauză se impun anumite schimbări alimentare.

Pentru sănătatea inimii: se creşte conţinutul de grăsimi Omega-3, prin consumul de peşte gras – somon, macrou – sau cu suplimente cu ulei de peşte (1500-2000 mg/zi).

Pentru sănătatea oaselor: se creÅŸte consumul de calciu, la 1200 – 1500 mg pe zi. Doza nu se obÅ£ine doar din suplimente, ci ÅŸi din alimente bogate în calciu ÅŸi legume verzi.

Pentru controlul greutăţii: se face sport zilnic şi se supraveghează numărul de calorii. Plimbările zilnice de minim 30 de minute menţin sănătoase inima, oasele, greutatea şi cheful de viaţă.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *