Sanatate

Stresul în perioada sarcinii creşte riscul de schizofrenie la făt

Bebeluşii ai căror mame au fost foarte stresate în prima etapă a sarcinii prezintă mai multe riscuri să se îmbolnăvească de schizofrenie, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Archives of Psychiatry, preluat de dailymail.co.uk.

Cercetătorii au descoperit o asociere între modificările negative serioase în stilul de viaţă din primele trei luni de sarcină şi dezvoltarea unor maladii mintale la viitorii copii.

Printre sursele majore de stres se numără moartea sau îmbolnăvirea gravă (cancer, infarct) a unui copil, a partenerului sau a unei rude apropiate.

Bebeluşii ai căror mame au fost foarte stresate în prima etapă a sarcinii prezintă cu 67% mai multe riscuri să se îmbolnăvească de schizofrenie.

Schizofrenia este o boală mintală din categoria psihozelor endogene, printre ale cărei simptome se numără halucinaţiile, delirul, tulburările formale de gândire, tulburările afective, tulburările de comportament, dezorganizarea personalităţii. Boala nu poate fi vindecată, ci doar controlată cu ajutorul unor tratamente.

Studii anterioare au asociat evenimentele negative, de tipul infecţiilor, gripei sau a stresului matern, cu un risc crescut de instalare a schizofreniei la copil.

Autorul studiului, profesorul Philip Baker, de la organizaÅ£ia de sănătate Tommy’s, medic la St Mary’s Hospital din Manchester, a Å£inut să sublinieze faptul că mamele trebuie să fie foarte atente în primele trei luni de sarcină, o perioadă foarte importantă pentru dezvoltarea echilibrată a viitorului bebeluÅŸ. Modificările în stilul de viaţă pe perioada sarcinii pot avea efecte negative pe termen lung asupra sănătăţii copilului.

Sursa: www.monitorulsv.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *