Concerte

Spiritul Europei se asculta la Sibiu, 16- 17 noiembrie

Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 prezinta in premiera pentru Romania concertul extraordinar al Orchestrei de Camera „Spirit of Europe“. Evenimentul va avea loc vineri, 16 noiembrie, si sambata, 17 noiembrie, la Sala Thalia incepand cu ora 19:00.Orchestra de Camera ‘’Spirit of Europe/ Spiritul Europei’’, aclamata international pentru lejeritatea interpretarii, intensitatea expresiei, virtuozitatea si subtilitatea nuantelor sunetului, va acompania special pentru acest eveniment aparitia surpriza a sopranei Pirjo Kalinowska, invitata in cadrul concertului. Concertul va purta ascultatorii intr-un vast regat al muzicii sub conducerea maestrului dirijor Martin Sieghart.

Teritoriul Austriei se situeaza acum in inima unei noi Europe, o Europa Unita. Prima initiativa locala spre integrare culturala in acest sens a fost crearea unei orchestre de camera europeana- ‘’Spirit of Europe/ Spiritul Europei’’- ce a fost fondata chiar in anul 2004 cu ocazia celui mai mare numar de tari aderante la Uniunea Europeana.

Orchestra isi are radacinile in orasul Melk de pe Dunare si este formata din trei zeci si cinci de muzicieni din tari europene, mai cu seama din Ungaria, Slovacia, Cehia si Austria. Venind din toate colturile Europei, “Spirit of Europe’’ este un mesager al pacii si tolerantei folosind muzica ca unealta pentru a deschide inimi si minti. Ansamblul va canta indeosebi in spatiul UE si cel putin o data pe an in Orientul Apropiat, in zonele de cultura islamica, ca parte a proiectului Dialogul Culturilor organizat de Capitalul Provinciei Austriei de Jos. Repertoriul orchestrei variaza de la opere baroc pana la lucrari ale secolului 21, lucrari originale nou lansate fiind o trasatura a orchestrei.

Orchestra, aclamata international pentru lejeritatea interpretarii, intensitatea expresiei, virtuozitatea si subtilitatea nuantelor sunetului, va acompania special pentru acest eveniment aparitia surpriza a sopranei Pirjo Kalinowska, invitata in cadrul concertului. Concertul va purta ascultatorii intr-un vast regat al muzicii sub conducerea maestrului dirijor Martin Sieghart

Ansamblul a fost creat ca o platforma de legatura intre diferite sectoare ale societatii- cultural, politic si economic. Acest proiect este o initiativa culturala apartinand Guvernatorului Provinciei Austriei de Jos, Dr Erwin Pröll, si este sustinut de numerosi ambasadori si companii multinationale. In Martin Sieghart, orchestra de camera Spirit of Europe desemneaza ca dirijor sef pe un artist care si-a trasat in acest domeniu o cariera de durata si plina de succese.

Martin Seighart a condus pentru cativa ani Orchestra Simfonica de Camera din Viena. In 1990, renumita Orchestra de Camera din Stuttgart l-a ales ca dirijor sef succedandu-l pe legendarul Karl Munichinger. Colaborarea stransa cu orchestra a fost documentata pe mai multe CD- uri in albume muzicale ce variaza de la Baroc si pana in secolul al XX-lea. Acestea includ lucrari ale J.S. Bach, G.B Pergolesi, cateva simfonii ale lui Haydn si Mozart si in mod deosebit inregistrari ale operelor lui Igor Stravinski ce s-au bucurat de aprecierea internationala.

Biografia detaliata a artistului, precum si discografia si galeria foto pot fi accesate la www.martin-sieghart.at

Pirjo Karolina Kalinowska s-a născut la Przemysl (Polonia),
a urmat cursurile Academiei de Muzică din Cracovia, la clasa de canto şi dramaturgie a prof. Izabella Jasinska Buszewicz şi prof. Maria Rydzewska, dobândind titlul de Magistra artium. Preocuparea pentru Muzica Veche s-a intensificat pe perioada studiilor la prof. Paul Esswood. În anii 2004-2007 a studiat la prof. Karlheinz Donauer la Universitatea de muzică şi artă dramatică Graz, unde s-a dedicat inclusiv Muzicii Noi („Ansamblul de Muzică Nouă“ sub conducerea lui Edo Micic).În 2004, Pirjo Karolina Kalinowska şi-a făcut debutul la Opera de Cameră din Viena în producţia „ballo.mortale“, punerea în scenă a trei opere ale lui Claudio Monteverdi, dirijor Lorenz Duftschmid, regia Phillip Harnoncourt. În 2003 şi 2004 participă la „Săptămâna Internaţională a Muzicii Vechi“ de la Krieglach, precum şi la festivalul de muzică clasică Styriarte (cu ansamblurile Johann Joseph Fux Madrigalisten, Armonico Tributo Austria şi AnLeuT). În 2005 debutează la societatea de muzică „Musikverein Wien”, în spectacolul „Guerra di Amore, Scherzi Musicali”, sub conducerea lui Lorenz Duftschmid. Tot în 2005 participă la „Psalm 2005“ şi la festivalul „Steirischer Herbst“. În 2006 concert solo pentru „Andere Saite“ (Graz).
În aria de interes a artistei mai intră tangoul argentinian („Mala Junta“) şi muzica din Balcani şi a romilor („Manu Devla“). A concertat în Polonia, Italia, Franţa, Slovacia, Elveţia, Bosnia şi Austria.

Programul concertului

J. HAYDN: Simfonia No. 27 in G, Hob. I, ”Hermannstädter Symphony”
MICHAEL RADULESCU: ”SOLILOQUIA – Monolog pentru voce si orchestra”

pauza

L.v. BEETHOVEN: Simfonia No. 2 in D, op. 36

Acces public

Accesul publicului la acest eveniment se face pe baza biletelor pus ein vanzare la Agentia de Bilete din Sibiu, strada Nicolae Balcescu nr. 17, tel. 0269- 21 75 75, sau la intrarea in sala de spectacol in limita locurilor disponibile.

www.sibiu2007.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *