Stiri

Sovarf, planta de munte

SovirfSovirvul (Origanum vulgare) este o planta aromatica perena, inaltade 30-60 cm, cu tulpina in 4 muchii, verde, uneori rosiatica, acoperitacu peri, lemnoasa si ramificata la partea superioara.

Frunzele au forma ovala, cu marginea intreagasau usor dintata. Privite in zare se observapuncte transparente (celule cu ulei eteric). Florile au culoare purpurie, rareori alba, reunite in buchete la virful tulpinii si al ramurilor. Planta infloreste incepind din iulie pina in septembrie. Creste prin finetele din regiunea de deal si de munte.

In scopuri terapeutice, de la sovirv se recolteazadoar partea inflorita, de la punctul de unde incepe sase ramifice. In perioada de inflorire si mai ales in orele de dimineata, planta contine cea mai mare cantitate de ulei eteric. Se usucala umbra, in straturi subtiri, iar in cazul in care se usucape cale artificiala, temperatura de uscare nu va depasi 35EC. Din 2-3 kg plantaproaspatase obtine 1 kg produs uscat.

Prin substantele sale active terapeutic (uleiul volatil, taninuri, substante antocianice si flavonoizi), preparatele medicinale din sovirv au proprietati antiseptice, stomahice, antispastice, sedative si antitusive.

Datoritacomponentelor din uleiul volatil, sovirvul are actiune antispasticaasupra musculaturii netede si sedativaasupra sistemului nervos central si, in special, asupra centrilor respiratiei; produce o usoarabronhodilatatie. Datorita substantelor amare si tanoizilor, are actiune tonic-amarasi usor astringenta, carminativa. Se utilizeazain traheite si bronsite si unele afectiuni stomacale, in special in gastritele anacide. Preparatele fitoterapeutice din sovirv sint recomandate pentru stimularea poftei de mincare, in colici abdominale, meteorism abdominal, colite, in infectii ale cailor respiratorii superioare, pentru calmarea tusei, in plagi si ulcere ale gambei. Sovirvul este recomandat in unele boli de stomac si de intestine, in crampe intestinale, in tuse convulsiva, infectii ale cavitatii bucale si eczeme ale pielii.

O infuzie concentratase poate prepara din 3 linguri de plantauscatasi maruntitala o canacu apaclocotita. Se administreaza 3-4 linguri de ceai inainte de fiecare masa.

Pentru uz extern, se preparao infuzie din 2 linguri de plantala o canacu apasi se aplicasub formade comprese imbibate cu acest ceai. Macerat la rece: 2 pumni de plantaproaspatase pun la 3 l de aparece, se lasaciteva ore, apoi se incalzeste pinaaproape sadea in clocot, se strecoarasi se foloseste pentru comprese pe locuri cu eczeme.

Sovirvul intrain compozitia ceaiului antibronsitic si sedativ, a emulsiei Celulit, a cremei Hebe-celulit, a tabletelor Gastrovit, a unguentului balsamic Hebe-bronhoplant, a comprimatelor Voseptol, Galov G, Sedocalm si Nervosedin.

www.evenimentul.ro

3 Comments

  1. Pingback: Lila » Sovarf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *