LifeStyle

Socialistii ungari au castigat alegerile

Biroul National Electoral din Ungaria (OVI) a anuntat ca Partidul Socialist si aliatul sau Partidul Liber-Democrat (SZDSZ) au castigat 114 mandate, formatiunea de opozitie Fidesz a otinut 97, iar Forumul Democratic Ungar (MDF) doua, conform BBC Romania.
Astfel, 173 dintre cele 386 de mandate din Parlamentul ungar au ramas inca in joc. Procentual, Partidul Socialist are in acest moment 43,26 la suta din voturi, Fidesz a obtinut 42,05 la suta, Partidul Liber-Democrat – 6,43 la suta, iar Forumul Democratic Ungar (MDF), fostul aliat din 2002 al Fidesz, are 5,04 la suta din voturi.
Parlamentul unicameral al Ungariei numara 386 de deputati care se impart in trei categorii: 176 sunt alesi in urma unui scrutin majoritar uninominal in doua tururi, 152 sunt alesi pe lista de partid, prin scrutin proportional organizat tn fiecare comitat, iar 58 de deputati sunt alesi de pe o lista nationala, proportional cu voturile obtinute de diferitele partide la nivel national.
In cazul in care tendinta conturata in urma primului tur se va confirma, alegerile din 2006 ar putea fi primul scrutin de dupa 1990 care se tncheie cu victoria partidelor aflate la putere.