Sanatate

Soarele, ispita periculoasa a verii

Statisticile releva ca 85 la suta din expunerea totala la soare din cursul vietii unei persoane se realizeaza in primii 18 ani. Acesta este motivul pentru care arsurile suferite in copilarie sunt privite de catre dermatologi ca un factor de risc pentru cancerul de piele.

Melanomul malign este o forma de cancer al pielii, se traduce printr-o degenerare maligna a celulelor sistemului melanocitic (tesuturile cu pigment), reprezentate la nivelul pielii printr‑o pata colorata, de obicei maronie spre brun inchis, sau printr‑o “alunita” sau “neg” – in limbaj medical “nev”.

Pigmentarea cutanata (“alunite” din nastere) reprezinta al doilea factor de risc cu transmitere genetica. “Alunitele apar ca urmare a factorilor genetici. Ele cresc odata cu varsta. Apar mai ales in urma arsurilor solare din copilarie si depind de tipul de piele al fiecaruia. Cei cu piele foarte deschisa au risc mai mare de a dezvolta alunite maligne”, ne-a spus dr. Claudia Artenie, medic specialist dermato-venerologie, in cadrul “Roderma” Iasi. Adaugati la factori de risc si culoarea deschisa a pielii, leziunile pigmentate pre-existente, nevii congenitali, dar mai ales factori care tin de expunerea irationala la soare.

Radiatiile ultraviolete, prin expunerea la soare in orele de insolatie maxima, favorizeaza declansarea mecanismelor de aparitie si dezvoltare a nevilor cu potential malign. “Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le invoca pacientii in aceasta perioada, pe langa alergii la soare si urticarii solare, o reprezinta nevii traumatizati”, precizeaza medicul iesean.

Asa-numitele “alunite” care se modifica in forma, culoare, dimensiuni, cele care depasesc 5 milimetri in diametru, fie ca sunt plane sau proeminente, trebuie vazute de dermatolog. In cazul melanomului malign, prognosticul este in general sever si depinde de stadiul leziunii initiale.

Pentru alunitele expuse la soare se impune protejarea cu o crema al carui factor de protectie sa fie 50 plus. “Cremele de protectie adecvate fototipului pielii fiecarui om sunt necesare cand se face expunerea la soare, chiar si in intervalurile acceptate, 9–10:30 si dupa ora 16. Persoanele cu piele deschisa trebuie sa aleaga creme cu factor de protectie 30, ceilalti, care se bronzeaza mai usor, cu factor 15 sau 20. In cazul copiilor este foarte importat sa nu se arda: arsurile solare din copilarie unt foarte periculoase si pot duce la aparitia nevilor – alunite, popular – unul din factorii care duc la melanom”, ne-a mai spus dr. Claudia Artenie.

In ciuda faptului ca soarele este destul de puternic, solarul are mare cautare si in toiul verii. “Metoda aceasta este folosita de catre cei care doresc un bronz relativ rapid. Trebuie stiut insa ca solarul concentreaza o cantitate mare de ultraviolete, iar expunerea nu trebuie sa se faca pe o durata mare de timp. Este mult mai periculos decat arsura de soare, la malul marii sau la un picnic”, avertizeaza medicul iesean.

Alegerea cremei de plaja necesita, de asemenea, multa atentie. Specialistii sustin ca ar fi de preferat sa alegeti creme din farmacie, si nu de la supermarket.

Gina Popa

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *