Sanatate

Simţul umorului, floare rară la bătrîneţe

Rîsul, bancurile, poantele subtile par să fi rămas doar specialitatea tinerilor.

Simţul umorului, floare rară la bătrîneţe

S‑a constat că este mult mai dificil să amuzăm o persoană vîrstnică ÅŸi că odată cu trecerea anilor capacitatea de a vedea partea amuzantă a unei situaÅ£ii sau a unui banc sau disponibilitatea de a rezista la glume devin niÅŸte “flori rare” ÅŸi extrem de dificile.

Această situaţie a fost confirmată şi în mod ştiinţific, cercetătorii demonstrînd că simţul umorului este legat de o serie de funcţii cognitive care se deteriorează odată cu înaintarea în vîrstă. Acesta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Washington University din Saint Louis, care şi‑au publicat studiul în revista Journal of International Neuropsychological Society.
ÃŽn opinia lor, pierderea simÅ£ului umorului este o consecinţă inevitabilă a declinului cognitiv care apare odată cu avansarea în vîrstă. Printre factorii care influenÅ£ează cel mai mult capacitatea de a vedea partea amuzantă a situaÅ£iei se află mai ales pierderea memoriei pe termen scurt, a capacităţii de gîndire abstractă ÅŸi de a “trece” rapid de la un gînd la altul. Toate aceste elemente afectează în mod considerabil “simÅ£ul umorului”.
Cercetătorii ÅŸi‑au demonstrat teoria pe baza unui experiment realizat pe un eÅŸantion de 80 de persoane, 40 dintre aceÅŸtia cu vîrste de peste 65 de ani ÅŸi tot atîţia tineri. AceÅŸtia din urmă au avut un randament cu ÅŸase la sută mai bun decît al bătrînilor, atunci cînd au fost supuÅŸi unor jocuri ÅŸi teste amuzante. “Persoanele în vîrstă au dificultăţi tocmai din cauza deficitului lor cognitiv”, cred specialiÅŸtii. www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *