LifeStyle, Sanatate

Simtome ciudate in timpul sarcinii

DeÅŸi poftele pe care le încearcă femeile însărcinate devin deseori subiect de bancuri, oamenii de ÅŸtiinţă au descoperit că aspectele mai neobiÅŸnuite ale perioadei de sarcină joacă ÅŸi ele un rol bine determinat.De exemplu, se pare că “ascuÅ£irea” simÅ£urilor la viitoarele mămici ar avea un anumit impact asupra dezvoltării fătului.

Pentru a determina dacă, într‑adevăr, se produc schimbări majore ale simţurilor femeilor însărcinate, cercetătorii suedezi au studiat un grup de 126 de femei comparativ cu un grup de control. Femeile însărcinate au primit două chestionare în timpul perioadei de sarcină şi încă unul după ce au născut, în timp ce femeile din grupul de control au primit trei chestionare în acelaşi interval de timp.

S‑a constatat că femeile însărcinate au menţionat că mirosurile pe care le simţeau erau cu 30 la sută mai puternice decît în mod normal, acest lucru fiind valabil pentru mirosuri obişnuite de cafea, fum sau parfum. În general, 70 la sută dintre femeile însărcinate au avut o sensibilitate olfactivă accentuată în primele trimestre ale sarcinii, iar 60 la sută au avut greţuri la consumarea anumitor alimente. Mai mult decît atît, 70 la sută dintre femeile cu sensibilitate olfactivă au menţionat că au avut şi ele greţuri cauzate de alimentaţie.

Ce anume demonstrează toate acestea? Cercetătorii emiseseră anterior ipoteza că ascuÅ£irea sensibilităţii olfactive ÅŸi greÅ£urile ar reprezenta un mecanism intern de apărare, care protejează fătul, împiedicînd mama să consume alimente nesănătoase, nocive sau fără calităţi nutritive. Oamenii de ÅŸtiinţă speră că, demonstrînd că simÅ£urile sînt direct conectate cu anumite reacÅ£ii fizice precum greaÅ£a, vor reuÅŸi să găsească explicaÅ£ii ÅŸi soluÅ£ii pentru alte aspecte ciudate ale sarcinii, în special dorinÅ£a ÅŸi pofta de a mînca “substanÅ£e” neobiÅŸnuite, ca de exemplu hîrtie, amidon sau chiar detergent.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *