LifeStyle

Un sezon cu tendinţe romantice

ÃŽntr‑o societate în care se pune accent mai mult pe imaginea exterioară, a fi la curent cu tot ceea ce se întîmplă în lumea modei a devenit o prioritate. Fiecare femeie îşi doreÅŸte să fie în pas cu moda, indiferent de sacrificiu. Iar designerii consacraÅ£i sînt cei care dau tonul în materie de… trend.

A fi la modă înseamnă a urmări cu atenţie, dar şi a respecta tendinţele vestimentare impuse de specialiştii din acest domeniu.

Odată cu schimbarea de anotimp, garderoba necesită anumite îmbunătăţiri. Pentru a afla care sînt tendinţele sezonului toamnă‑iarnă 2009/2010, am cerut opinia unui specialist în domeniu, designerul vestimentar Cristina Nichita.

Pentru sezonul acesta, designerii mizează pe mixtul dintre liniile nostalgice ale deceniilor trecute ÅŸi influenÅ£ele contemporane, pentru a întruchipa o femeie sofisticată, extrem de stilată ÅŸi graÅ£ioasă: “Liniile propuse se perindă între influenÅ£ele romantice – costumul din perioada lui Napolen, dantelele, broderiile – cele din cinematografia anilor ‘40 ÅŸi moda anilor ‘60, ca surse de inspiraÅ£ie majore, avînd ca punct comun o modă minimalistă, atent studiată”, ne-a spus designerul ieÅŸean.

Se abordează, aşadar, o temă a contrastelor, evidenţiată prin materialităţi, texturi, croi şi cromatică, cu o vastă libertate de exprimare şi individualizare. Croielile urmăresc linia corpului, sînt fluide şi uşor de purtat, au jocuri de volume şi decupaje. Jocurile de imprimeuri, carourile de dimensiuni mici, ecosez, reflecţiile metalice, atenţia acordată detaliilor din zona umerilor şi combinaţia de culori fluo cu negru sînt alte detalii din tendinţele acestui sezon.

Ţesături şi cromatică

ÃŽn ceea ce priveÅŸte Å£esăturile, se folosesc, în nuanÅ£e închise, atît materiale groase – lînă, materiale cu imprimeuri, bumbacuri, materiale matlasate, imitaÅ£ii de piele, blănuri, cît ÅŸi Å£esături fluide, uÅŸoare, precum dantelă, tul, catifea. “Nu lipsesc nici materialele imprimate, brodate sau pictate”, dezvăluie Cristina Nichita.

Cromatic, în acest sezon se mizează pe nuanţe de galben şi verde, bleumarin, roz prăfuit, lila, bej şi gri, pe lîngă combinaţia alb‑negru. Sînt la modă imprimeurile geometrice de inspiraţie Pop Art (buline, dungi), precum şi imprimeurile florale.

Accesorizaţi-vă!

În materie de accesorii se poartă în continuare genţile şi poşetele mari, accesorizate cu catarame, lanţuri, capse şi diverse ornamente, curelele şi centurile care pun în evidenţă talia, mărgelele lungi, răsucite în jurul gîtului, precum şi mănuşile din piele.

Doamnele ÅŸi domniÅŸoarele care vor să‑şi achiziÅ£ioneze pantofi trebuie să aibă în vedere faptul că se poartă pantofii cu talpa groasă, tocurile înalte sau “platforme”, balerinii cu barete de inspiraÅ£ie folclorică, dar ÅŸi pantofii cu toc ascuÅ£it, vîrf rotunjit ÅŸi cu bareta pe gleznă, inspirată din anii ‘40.

Cu sau fără “ocazie”

Specialiştii de la NICHI Cristina Nichita propun în acest sezon deux‑pièces‑uri în contrast alb‑negru sau sacouri sofisticate cu guler tubular, recomandate în mod expres femeilor de carieră.

Celor care preferă un stil casual, dar în acelaÅŸi timp elegant, le sînt recomandate jachetele din jerse, sarafanele cu croiala în “A” sau conice, cu guler tunică ÅŸi mîneci trei‑sferturi, completate de malete, fuste conice, evazate sau cu pliuri, trenciuri evazate sau strînse în talie, paltonul cu talie “empire” cu rînd dublu de nasturi.

Pentru ocazii speciale, doamnele sînt sfătuite să opteze pentru redingote din brocard, sacouri cu guler‑eÅŸarfă, fuste voluminoase cu pliuri sau conice, precum ÅŸi rochii din dantelă, catifea, brocard, satin, realizate într‑o diversitate de croiuri: “gogoÅŸar” sau cu pliuri în talie, cu decupaje, drapaje ÅŸi volane, accesorizate cu cristale Swarovski sau paiete.

• • •

Se spune că e “cool” sau “fashionable” să porÅ£i o anumită marcă sau un anumit model de rochie. Iar dacă vreÅ£i să fiÅ£i în centrul atenÅ£iei, e obligatoriu să aveÅ£i grijă de propria dumneavoastră imagine sau e absolut necesar să aveÅ£i o anumită piesă vestimentară, în limita posibilităţilor.

Carmen Baraboi

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *