Evenimente

Sesizare cu privire la articolul Balaceanca. 120 de minute in ultima statie din raiul nebunilor

Fundatia Pentru Voi din Timisoara sesizeaza o situatie de incalcare grosolana a drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilitati intelectuale si psihice din Romania in cadrul articolului Balaceanca. 120 de minute in ultima statie din raiul nebunilor publicat in data de 21 mai 2011 de domnul Mihnea-Petru Parvu si doamna Magda Spiridon, in Evenimentul Zilei editia online. Misiunea Fundatiei Pentru Voi este cresterea calitatii vietii adultilor cu dizabilitati intelectuale si familiilor lor, oferind in prezent servicii sociale comunitare pentru 180 de astfel de persoane.

Tonul in care este scris articolul este unul care ironizeaza si creioneaza o imagine defavorabila persoanelor cu boli psihice, contribuind la perpetuarea stereotipurilor si a practicilor discriminatorii la nivelul societatii. Este o dovada a unei practici jurnalistice iresponsabile, care sfideaza valorile democratice si respectul fata de toti membrii comunitatii, indiferent de apartenenta la un anumit grup social.

Mass-media reprezinta a patra putere in orice stat democratic, iar modul in care prezinta informatiile poate influenta gandirea si atitudinile celor care o urmaresc contribuind la evolutia sau involutia societatii. Care e mesajul unui astfel de articol? Ce a vrut sa transmita presupusul jurnalist cititorilor? Faptul ca de acesti oameni si de soarta lor nefericita putem doar sa radem? Ca sunt niste personaje ale caror povesti ne fac pe noi restul sa ne simtim sanatosi si normali? Ca alternativa care le ramane e doar moartea?

In acest text se pot evidentia cu usurinta expresii si idei discriminatorii, denigratorii, nepotrivite statutului de jurnalist, lipsite de consistenta si obiectivitate: ca lovit de dambla, Daca ii bagi in seama, ai parte de o veritabila conferinta de presa, Povestile nebunilor, atunci cand ii asculti te umfla rasul, Ce au ei ca un cancer al psihicului, Normalii care au grija de nebuni, “Uita-te domle la astia, uita-te bine! O adunatura, o gasca de nebuni care ne-au strans pe toti, ne-au bagat aici si nu ne mai dau drumu!”.

Autorii nu numai ca nu au protejat identitatea persoanelor cu dizabilitati, dar nici macar nu au dovedit preocupare pentru a obtine consimtamantul lor valabil pentru publicarea acestui articol, care se vrea o fresca grotesca cu pretentii de intelectualitate. Senzatia pe care o are cititorul este ca ne-am intors in timp in epoca nazista si singura solutie ramasa de aplicat ar fi eutanasia, revoltatoare atitudine si absolut de neinteles.

Este de condamnat de asemenea, atitudinea personalului acelei institutii, care a permis si chiar a colaborat la un astfel de abuz. Din pacate institutiile mari de protectie sociala nu ofera sprijin de specialitate, nu asigura o abordare suportiva, terapeutica pentru dezvoltarea abilitatilor si a aspectelor pozitive privind increderea si stima de sine, abilitatile sociale, ci ofera un spatiu inchis care sa marginalizeze si sa segrege persoanele diferite de norma societatii, sa le reduca la tacere si sa le pedepseasca (izolatorul; Dupa ce le faci injectia, adorm si se linistesc. O partida de somn le face bine!). Aceasta este o atitudine complet discriminatorie, invechita, specifica epocilor trecute. Nu exista metoda de abordare, nu exista specialisti, nu mai exista individul doar blestemul care trebuie ascuns

Discriminarea oricarei persoane pe criterii de dizabilitate este o incalcare a demnitatii si valorii inerente a omului. Persoanele cu dizabilitati sunt membri egali ai societatii, cetateni care au dreptul la aceeasi consideratie, respect si protectie de catre lege. Conventia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, primul tratat de drepturile omului al secolului 21, a fost recent ratificata de tara noastra, prin legea 221/2010, iar o data cu acest angajament Romania isi asuma obligatia legala de a respecta standardele prevazute de aceasta.

Solicitam publicarea acestei scrisori deschise, in aceleasi conditii in care a fost publicat articolul Balaceanca. 120 de minute in ultima statie din raiul nebunilor publicat in data de 21 mai 2011, in Evenimentul Zilei editia online. De asemenea solicitam publicarea scuzelor publice ale celor care se fac vinovati de acest articol in acelasi ziar.

Pentru incalcarea normelor legale si repararea prejudiciului cauzat, precizam ca intelegem sa sesizam Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Avocatul Poporului si Directia Generala pentru Protectia Persoanelor cu Handicap.

http://www.pentruvoi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *