Sanatate

Un senzor cu nanoparticule de aur detectează cancerul pulmonar

Un senzor alcătuit din nanoparticule de aur poate să detecteze cancerul pulmonar prin testarea aerului expirat de pacienţi, oferind un diagnostic valid înainte ca tumorile să poată fi detectate prin radiografie, au declarat oamenii de ştiinţă israelieni.

Acest dispozitiv, despre care inventatorii lui au declarat că va fi suficient de ieftin pentru a putea fi folosit de orice medic de familie, poate detecta cancerul pulmonar cu o acurateţe de minimum 86 la sută şi reprezintă o alternativă viabilă de diagnosticare a acestei maladii, care este depistată, de regulă, după ce s‑a răspîndit şi la alte organe şi nu mai poate fi tratat.

Aparatul foloseşte senzori alcătuiţi din nanoparticule de aur, care detectează anumiţi compuşi organici volatili, ce se găsesc în concentraţii ridicate în aerul expirat de pacienţii suferind de cancer pulmonar.

Testarea respiraţiei este deja o modalitate eficientă recunoscută de depistare a unor maladii. În 2006, oamenii de ştiinţă au afirmat că anumite animale, în special cîinii, pot fi dresate pentru a detecta cancerul prin mirosirea aerului expirat de pacienţii testaţi, cu o acurateţe de 99 la sută.

Dispozitivul creat de cercetătorii israelieni are forma unei săgeţi, pe care sînt montaţi nouă senzori alcătuiţi din nanoparticule de aur în amestec cu diverse substanţe organice care reacţionează la diverşi compuşi organici volatili eliberaţi în aer de tumorile canceroase.

Cercetătorii au testat 56 de persoane sănătoase şi 40 de pacienţi care au fost diagnosticaţi cu cancer pulmonar folosind metode convenţionale. Noul dispozitiv a identificat pacienţii suferind de cancer pulmonar cu o acurateţe ce trece de 86 la sută.

Acest dispozitiv a fost realizat de o echipă de cercetători de la Technion‑Israel Institute of Technology din Haifa. Studiul lor a fost publicat în revista Nature Nanotechnology.

Anual, în lume, cancerul pulmonar face circa 1,3 milioane de victime, fiind cea mai frecvent întîlnită formă de cancer. Doar 15 la sută dintre pacienţi supravieţuiesc mai mult de cinci ani de la apariţia bolii, în principal pentru că această maladie este diagnosticată mult prea tîrziu.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *