Evenimente

Se mai nasc păduri în Moldova!

La iniţiativa postului de televiziune Realitatea TV, ieri, peste 5.000 de voluntari au mers la dealul din zona C.A Rosetti pentru a planta puieţi de pini, salcîmi şi sălcioare. Cei 25.000 de puieţi au fost donaţi de Romsilva, însuşi directorul Florian Munteanu fiind prezent ieri la Iaşi.

ÃŽncă de dimineaţă au fost marcate locurile în care urmau să fie plantaÅ£i puieÅ£ii, iar de la ora 10, din autobuzele puse la dispoziÅ£ie de RATP oamenii veneau în valuri. Mobilizarea a fost generală, foarte mulÅ£i funcÅ£ionari din Primărie, Prefectură ÅŸi Consiliul JudeÅ£ean manifestîndu-ÅŸi dorinÅ£a de a participa la campania “România prinde rădăcini”. Au venit ÅŸi oameni politici, deputaÅ£i, senatori, ba chiar ÅŸi Lavinia Åžandru (preÅŸedintele PIN).

Elevi de liceu sau şcoală generală, medici (în frunte cu şeful UPU de la Spitalul de Urgenţe, dr. Tudor Ciuhodaru), asistente, militari, deţinuţi de la Penitenciarul Iaşi, fotbaliştii şi baschetbaliştii de la clubul Politehnica, ba chiar şi ziarişti şi-au suflecat mînecile, au pus mîna pe hîrleţe şi, cu ajutor sau fără, au plantat cîte un copăcel. Fiecare a ţinut să marcheze locul şi a pus o plăcuţă cu numele său, primind în schimb cîte o tartină şi o sticlă cu apă.

Dacă primarul Gheorghe Nichita a venit mai tîrziu, viceprimarul Romeo Olteanu ÅŸi directorul tehnic Mihai Chirica au fost prezenÅ£i în primele ore, la fel ca ÅŸi prefectul Victorel Lupu ÅŸi subprefectul Cristian Angheluţă. Åži preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean, Constantin Simirad, a venit însoÅ£iÅ£i de vicepreÅŸedinÅ£ii Victor Chirilă ÅŸi Constantin AdăscăliÅ£ei. “Am plantat un copăcel, dar aceasta nu este prima acÅ£iune la care am participat. Sper să reziste această pădure, pentru că, pe vremea cînd eram primar al IaÅŸului, am împădurit dealul Galata cu salcîmi. Din păcate, n-a rezistat nici unul”, ne-a spus dl Simirad.

De la acÅ£iune nu putea să lipsească scriitorul Ion Mitican, care a evocat în cărÅ£ile sale frumuseÅ£ea oraÅŸului celor 7 coline. “Este lăudabilă iniÅ£iativa, dar vedeÅ£i, pădurea aceasta va fi în afara IaÅŸului. ÃŽn oraÅŸ nu prea sînt copaci, care dau oxigen. Avem nevoie de oxigen în oraÅŸ, că sînt foarte multe maÅŸini. Eu îmi amintesc că prin anii ‘42-’44, cînd eram elev de liceu, umblam cu limba scoasă după un trotuar care să nu aibă copaci plantaÅ£i, că toate aveau arbori ÅŸi era aÅŸa frumos…”, ne-a spus dl Mitican, care l-a abordat apoi ÅŸi pe dl Simirad: “PuteÅ£i avea o iniÅ£iativă să se planteze arbori în oraÅŸ, pe trotuare! Văd că se pun popice, dar n-ar fi mai bine să fie copaci? Că doar ÅŸoferii n-or să se urce cu maÅŸinile pe ei!” Spusele sale l-au convins pe preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean, care a promis că va discuta cu primarul Nichita ÅŸi îi va propune o asemenea acÅ£iune.

ÃŽn campania “România prinde rădăcini” s-a implicat ÅŸi Consiliul Local Municipal IaÅŸi, care, printr-o hotărîre, a trecut terenul de 5 hectare din zona C.A.Rosetti de la categoria de păşune la cea de teren forestier.

Åži la Suceava, peste 100 de poÅŸtaÅŸi au renunÅ£at la genÅ£ile cu scrisori ÅŸi au înÅŸfăcat uneltele pentru grădinărit. AngajaÅ£ii PoÅŸtei Române ÅŸi-au propus să planteze circa 1.000 de copăcei în pădurile din apropierea comunei Adîncata. “Vrem ca numărul copacilor pe care îi plantăm să fie proporÅ£ional cu cantitatea de hîrtie pe care am consumat-o anul trecut”, ne-a spus directorul filialei sucevene a PoÅŸtei Române, Niculai Costrâş. De îndată ce au primit indicaÅ£iile preÅ£ioase gen “cu verdele-n sus” de la inginerii silvici ai cantonului Adîncata, factorii au lăsat glumele deoparte ÅŸi s-au pus serios pe treabă. (C.Negoiţă, Oana Åžlemco)

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *