Evenimente

Scoala de vara de Folclor – Personaje Fantastice

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de luni, 11 iulie, la Scoala de vara de Folclor: Personaje Fantastice, sustinuta de Laura Jiga Iliescu.

Mai demult, basmele nu erau (doar) pentru copii. In nici un caz, povesti de adormit Cand oamenii societatilor preindustriale, tradisionale, ascultau un basm fantastic, o legenda sau o poveste cantata, stiau mai bine decat am stii noi, astazi, la ce se refera ea. Aceasta pentru ca traiau in aceeasi lume cu povestitorul de atunci, impartaseau un repertoriu comun de credinte, practici rituale sau sociale, sarbatoresti sau cotidiene, imagini, simboluri, dansuri si muzici, peisaje.

Bunaoara, zmeul. Apare intr-o anume poveste furand o fata sau podoabele cerului, sa zicem. Dar, in timp ce se derula basmul, despre zmeu ascultatorii mai aveau in minte alte cateva lucruri, ramase nevorbite de data aceasta, caci fusesera (si vor mai fi) istorisite cu alte ocazii. Pentru ca deopotriva cele spuse si cele nespuse, cele stiute ori cele uitate, dau sens fantasticului si ii configureaza galeria de personaje, in relatie unele cu altele si mai ales cu lumea cea mare, va invit sa recuperam macar o parte din acest orizont imaginar, pentru a afla mai multe despre basmele zilelor noastre si despre placerea de a le asculta.

Temele atelierelor sint:

1. LUNI, 11 iulie: Basm, legenda, poveste cantata. Ce sunt ele si cum se asculta. Fantastic, supranatural, miraculos. Cu multe exemple

2. MARTI, 12 iulie: Zmeul, balaurul, voinicul si fata de maritat

3. MIERCURI, 13 iulie: Animale nazdravane de la noi Si de prin alte taramuri; boul, calul, leul, albina, ariciul

4. JOI, 14 iulie: S-a dat de trei ori peste cap.. Metamorfoze

Lector: Laura Jiga Iliescu
Numar ateliere: 4
Varsta Minima: 16 ani
Cost: 150 ron, 120 ron pentru studenti
Locatie: Fundatia Calea Victoriei, Str. Caimatei nr. 20, etaj 3
INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.RO

CONTACT@VICTORIEI.RO
sandra@victoriei.ro
http://www.victoriei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *