LifeStyle

Schlumbergera, frumoasa plantă a iernii

Schlumbergera este o varietate formată prin încrucişarea mai multor specii

Schlumbergera, frumoasa plantă a iernii

sălbatice de cactuÅŸi. Este numită ÅŸi “CrăciuniÅ£a” sau “Nu mă deranja” ÅŸi este un cactus originar din Brazilia, ce devine foarte decorativ iarna.

Este cultivată pentru frumuseÅ£ea florilor sale tubulare de culori strălucitoare, care apar de obicei în preajma Crăciunului. Planta înfloreÅŸte numai dacă timp de cîteva luni înainte de iarnă nu i se schimbă amplasarea. De aceea se mai numeÅŸte ÅŸi “Nu mă deranja”.

Schlumbergera, numită popular şi cactusul crab sau homar, datorită formei tulpinilor, are flori în culori variate, de la alb, roz, roşu, purpuriu, violet, portocaliu şi galben pînă la roşu intens, roz-portocaliu şi auriu. Spinii plantei sînt reduşi la ţepii de pe marginile segmentelor ce alcătuiesc tulpinile. Aceşti ţepi sînt inofensivi şi planta poate fi mînuită fără probleme. Perioada de înflorire durează din noiembrie, pînă în februarie. Atenţie! Din luna octombrie şi pînă la căderea florilor planta nu trebuie mutată din locul în care a fost amplasată! Ea poate atinge dimensiuni de 30-45 cm. Dacă vreţi ca Schlumbergera să înflorească de Sărbători, nu trebuie niciodată expusă în plin soare pe perioada de vară. Amplasaţi planta la o fereastră parţial umbrită, unde să primească o cantitate medie de lumină, primăvara, vara şi toamna. Iarna poate fi lăsată la soare, pentru că razele slabe nu îi dăunează. În perioada de repaus, din august pînă în octombrie, Schlumbergera trebuie să stea în locuri unde temperatura nu este mai mare de 15 grade Celsius şi mai mică de 12 şi se udă mai rar. La sfîrşitul acestei perioade, se recomandă transplantarea într-un ghiveci cu puţin mai mare şi într-un amestec nou de pămînt. Mugurii încep să se formeze toamna devreme şi înflorirea este grăbită de zilele din ce în ce mai scurte. Odată ce planta a început să înmugurească, nu trebuie ţinută într-o încăpere unde se aprind surse de lumina artificială după apus. Se udă din abundenţă şi se înlătură excesul de apă care se adună în farfuria ghiveciului. Frunzele se udă şi ele, prin pulverizare. Între udări, lăsaţi pămîntul din ghiveci să se usuce puţin. Lunar, pe toată perioada anului, planta se tratează cu un fertilizator cu o concentraţie mare de potasiu. Planta se înmulţeşte uşor, prin segmente de tulpină recoltate la începutul verii, lăsate o zi să se cicatrizeze şi apoi introduse în nisip sau compost, pentru a prinde rădăcini. Plantele puse la înmulţit astfel trebuie tratate ca plante mature şi în aproximativ patru săptămîni vor începe să crească. Cei mai întîlniţi dăunători sînt păduchele cu scut şi păianjenii. Dacă vreţi să aduceţi Sărbătorilor de iarnă un aer proaspăt şi intim, Schlumbergera este cea mai potrivită prin frumuseţea şi abundenţa florilor din perioada Crăciunului.

Material realizat cu sprijinul “Green Service România”  www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *