Stiri

Satelitul Sirius 4 a intrat in functiune

SES SIRIUS, parte din grupul SES ASTRA, a anunţat astăzi că satelitul de telecomunicaţii Sirius 4 a intrat în funcţiune, preluând toate transmisiile sateliţilor Sirius 2 şi Sirius 3. Încă de la lansarea sa pe 18 noiembrie, totul s-a desfăşurat conform planului. SES ASTRA este o companie deţinută de SES (Euronext Paris şi Bursa din Luxemburg: SESG). Compania Swedish Space Corporation este acţionar minoritar al SES SIRIUS.

Satelitul Sirius 4 a fost poziţionat pe orbita sa finală, la 4,8°Est. Cu această ocazie toate canalele transmise de la sateliţii săi pereche, Sirius 2 şi 3, au fost redirecţionate către Sirius 4. Satelitul vine în întâmpinarea cererii din ce în ce mai crescute pentru transmisii în format HDTV în ţările nordice, precum şi a nevoii generate de creşterea numărului de televiziuni nou-apărute în Europa de est.

“În următorii ani vom asista la o creştere semnificativă a cererii de canale cu transmisie în format HD, operatorii având responsabilitatea de a fi pregătiţi din punct de vedere al capacităţii de emisie. O astfel de transmisie necesită o lăţime de bandă de 16 Mbit/s, faţă de cei 4 Mbit/s necesari unei transmisii la definiţie standard,” a declarat Håkan Sjödin, Managing Director of SES Sirius.

Sirius 4 perminte comercializarea a 46 de transpondere în bandă Ku în regiunile nordice, baltice şi în Europa Centrală şi de Est. Acest pas reprezintă o creştere cu şapte transpondere pentru aceste regiuni în urma preluării de către Sirius 4 a canalelor transmise de Sirius 2 şi Sirius 3 În plus, noul satelit va face disponibile şase transpondere suplimentare pentru piaţa de pe continentul african, precum şi spaţiu de frecvenţă în bandă Ka destinat serviciilor interactive din ţările nordice şi baltice.

Se estimează că durata de funcţionare a satelitului Sirius 4 va fi de cel puţin 15 ani. Pe lângă transmisiile de televiziune, acesta va oferi, de asemenea, servicii de comunicare în bandă largă. Noul satelit oferă o acoperire totală a Europei, concentrându-se în mod special asupra regiunii nordice, statelor baltice, Europei Centrale şi de Est. Sirius 4 dispune de capacitatea necesară pentru a servi şi zona Africa de Sud.

Sirius 4 a fost construit de compania Lockheed Martin din California, unde a fost supus unor teste de laborator desfăşurate în condiţii extreme, similare celor din timpul lansării sau a funcţionării pe orbită. Lansarea a avut loc pe cosmodromul de la Baikonur din Kazakhstan, Asia Centrală. Satelitul a fost purtat în spaţiu de o rachetă ILS Proton, care a lansat cu succes satelitul pe orbita sa, la 36.000 km distanţă de Pământ. La această altitudine perioada de orbitare este de 24 de ore, ceea ce înseamnă că sateliţii sunt staţionari faţă de poziţia pământului. Satelitul este controlat prin intermediul staţiei de control a Swedish Space Corporation, aflată în staţiunea Esrange din Kiruna. Staţia de control asigură menţinerea satelitului în poziţie fixă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *