Sanatate

Sapte trucuri pentru o bronzare sanatoasa

In timp ce soarele da stralucire si caldura zilelor noastre, acesta poate, in acelasi timp, afecta pielea. Pe termen scurt, soarele poate provoca arsuri dureroase. Pe termen lung, expunerea neprotejata la soare poate duce la cancer, pete si riduri.

Inainte de expunerea la soare oamenii ar trebui sa citeasca urmatoarea lista de sapte trucuri pentru mentinerea intr-o forma buna dupa bronzare.

Uita-te la ceas

Razele soarelui sunt cele mai puternice intre 10 a.m. si 4 p.m. Atunci cand este posibil, evita soarele in aceasta perioada. Zilele noroase nu ofera unda verde pentru petrecerea timpului in exterior. Razele soarelui pot trece prin nori si pot afecta pielea si ochii.

Verifica produsele de protectie solara

Aceste produse impiedica razele solare sa distruga pielea, oferind securitate pentru perioade mai lungi de timp. Orice produs de protectie solara vine cu un numar „SPF” – factor de protectie solara, cifrele mai mari oferind o protectie solara mai buna. Expertii recomanda un factor de protectie de minim 15. De asemenea, produsele rezistente la apa si cu un spectru larg – protectie impotriva razelor UVA, UVB si UVC – sunt cele mai bune. Insa, atentie, nici un produs de protectie solara nu este total rezistent la apa.

Aplica produsul cu 30 de minute inainte de a iesi si acopera toate zonele cu piele expuse. Produsul se reaplica o data la cel putin doua ore – sau la fiecare 80 de minute daca stai in apa sau transpiri abundent. La copii, aplicarea produsului trebuie sa fie mai frecventa.

Stai la umbra

Umbra filtreaza razele ultraviolete. De exemplu, copacii pot reduce puterea razelor cu aproximativ 60%. La fel de eficiente sunt umbrelele, palariile cu bor mare etc.

Protejeaza ochii

Expunerea la soare puternic pe termen lung poate afecta grav ochii, ducand la cataracta sau alt tip de tulburari. Cei mai eficienti sunt ochelarii cu protectie UVA si UVB de 99 – 100%. In cazul persoanelor care poarta ochelari, se folosesc lentile care ofera si protectie UV. Medicul este cel care poate prescrie acest gen de ochelari.

Verifica indexul UV

Factori precum variatiile sezoniere, modificarile de temperatura sau cele din stratul de ozon (care protejeaza Pamantul de radiatiile UV) schimba modul in care razele ajung la sol. Indicele UV este o informatie oferita zilnic de buletinele de stiri specializate si poate indica riscul de supraexpunere. Indicele UV este direct proportional cu riscurile de supraexpunere solara.

Acopera-ti corpul

Cele mai bune vesminte nu sunt pantalonii scurti si maioul, ci pantalonii lungi, bluzele cu maneci lungi, largi, din materiale dese, de culoare deschisa.

Evita reflectia soarelui

Soarele poate afecta pielea si daca se reflecta in anumite suprafete, precum apa, zapada, nisipul sau chiar gresia. Din acest motiv, chiar daca stai la umbra, trebuie sa te protejezi.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *