Sanatate

Saptamana afectiunilor cardiovasculare pe SanatateaTV.ro

Bolile cardiovasculare cauzeaza cele mai multe decese in randul romanilor. Dintre toate patologiile medicale, cea cardiovasculara si-a impus un rol dominant. Afectiunile cardiovasculare reprezinta peste 50% din patologia generala, atat in lume cat si in tara noastra. Preventia primara este cea mai buna metoda de combatere a acestor boli. Ziua Mondiala a Inimii se sarbatoreste, in fiecare an, in ultima duminica a lunii septembrie. Cu aceasta ocazie, SanatateaTV.ro a realizat o serie de emisiuni si articole dedicate bolilor cardiovasculare. Astfel, in Saptamana afectiunilor cardiovasculare (27 septembrie 1 octombrie 2010), veti putea afla de pe www.sanatateatv.ro de ce este importanta diagnosticarea precoce a acestor afectiuni, precum si modalitatile de tratament pe care le implica. Cele mai interesante subiecte vor face referire la: Topul bolilor cardiovasculare in randul romanilor, Fibrilatia atriala o epidemie a secolului nostru, Reperfuzia prin angioplastie in infarct o sansa pentru pacientii din Romania, Evaluarea ecocardiografica a functiei cardiace, Insuficienta cardiaca, Tratamentul hipertensiunii arteriale, Miocardita, Blocul de ramura, Bradicardia si Tahicardia si Alimentatia pentru o inima sanatoasa.

Printre cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare se numara hipertensiunea arteriala. Hipertensiunea arteriala este produsa de mai multi factori. Ea are o incidenta mai mare in randul barbatilor, dar este determinata si de alti factori precum sedentarismul, consumul de alcool in exces sau chiar din cauze genetice un copil cu parinti hipertensivi poate mosteni aceasta boala daca nu sunt luate masuri de precautie, in acest sens, a declarat prof. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiologie in cadrul Institutului de Urgente pentru Boli Cardiovasculare Prof. C.C Iliescu din Bucuresti.

Hipertensiunea arteriala este extrem de periculoasa din doua puncte de vedere, potrivit prof. dr. Eduard Apetrei. In primul rand, manifestarile clinice ale acestei boli ies la iveala dupa o perioada de timp. Exista bolnavi care au boala dupa un timp, dar exista si pacienti care nu stiu ca au hipertensiune arteriala si se trezesc cu complicatii, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic.

Cel mai important semn care poate indica prezenta unei boli cardiovasculare este durerea in zona toracelui, pe o suprafata mare, care apare cand bolnavul face un mic efort. Palpitatiile si dificultatile in respiratie sunt si ele semne ale acestor afectiuni.

Pe langa hipertensiunea arteriala, exista o serie de alte afectiuni care pot fi incluse in topul bolilor cardiovasculare care ii afecteaza pe romani. Printre acestea: cardiopatia ischemica, valvulopatiile, tulburarile de ritm, fibrilatia atriala sau bolile congenitale (o categorie speciala de afectiuni cu determinare genetica).

Fibrilatia atriala poate fi considerata o epidemie a secolului nostru. Asistam la raspandirea acesteia la nivelul intregii populatii si mai ales in unele categorii de bolnavi cu boli cardiovasculare. Daca privim cifrele prevalentei fibrilatiei atriale, numarul total al bolnavilor se ridica la peste 1,5 milioane in Europa. Daca ne gandim la procente, este undeva la 2% fata de populatia totala a globului. Ajungem deci la cifre absolut ingrijoratoare. Rata aparitiei fibrilatiei atriale creste tot mai mult deoarece este legata de inaintarea in varsta, iar populatia globului tinde spre imbatranire, a declarat prof. dr. Cezar Eugen Macarie, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” din Bucuresti.

Inima este organul vital de a carui functionare depinde intreg organismul uman. Pentru o inima sanatoasa specialistii recomanda consultul medical periodic, dieta echilibrata si exercitiile fizice ca principale metode de prevenire a afectiunilor cardiovasculare.

www.sanatateatv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *