Stiri

Sănătate şi formă maximă prin consumul de lapte şi miere

Laptele conţine apă, albumină, grăsimi, hidraţi de carbon, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, clor, sulf, magneziu, calorii şi vitaminele A, B1, B2, C şi D.

Este un aliment complet pentru copii, satisfăcînd toate nevoile alimentare ale micuţilor.

În cazul adulţilor, deşi laptele nu le este suficient, el este un leac minunat pentru rinichi şi inimă, înviorînd şi întărind organismul. Laptele nu trebuie dat crud copiilor, pentru că prin el se poate transmite boala animalului de la care provine. Laptele crud conţine toate elementele hrănitoare, dar se va folosi ca atare numai în cazul în care se cunosc condiţiile de provenienţă. Laptele sterilizat îşi pierde însuşirile şi poate duce la anemie, rahitism şi chiar tuberculoză. De aceea, cea mai bună cale de a fi servit în siguranţă este ca el sa fie fiert. Astfel, este îndepărtat riscul de îmbolnăvire, dar conţine încă nenumărate elemente utile organismului. Lactatele sînt utilizate cu succes în caz de constipaţie sau ulcer.

Mierea, un aliment miracol

Originea mierii nu se cunoaşte, dar ce se ştie foarte bine este că, din punct de vedere calitativ, ea depinde de florile din care albinele şi-au luat nectarul şi de momentul cînd s-a făcut aceasta. Substanţele minerale extrase şi prelucrate de plante se regăsesc în nectarul pe care albinele îl culeg din flori. Compoziţia mierii este mult mai complexă decît se crede, avînd aproape toate elementele necesare sănătăţii umane şi, un lucru extrem de important, toate acestea uşor asimilabile.

Calităţile terapeutice ale mierii depind şi de compoziţia nectarului din care aceasta este prelucrată de albine. Mierea din flori de tei este recomandată contra tusei, cea din brad este potrivită pentru cei cu probleme respiratorii şi afecţiuni pulmonare, cea din flori de cîmp pentru persoanele anemice. Mierea este foarte potrivită în tratamentele inflamaţiilor gîtului, durerilor stomacale, pentru înviorarea ochilor (cataplasme) şi pentru afecţiuni ale pielii. Pentru cei care nu pot dormi, o linguriţă de miere înainte de culcare rezolvă problema. Pentru persoanele sensibile la stomac, se recomandă mierea recoltată pe timp ploios, pentru că are valori minerale mai scăzute şi este mai uşor de tolerat. Mierea este un tonic foarte bun, este antiseptică, laxativă şi răcoritoare, folosindu-se deseori pentru ameliorarea tulburărilor inimii.

Mierea este foarte eficientă în tratarea infecţiilor din cavitatea bucală. Luaţi mai multe linguriţe pe zi, lăsînd de fiecare dată să se topească mierea în gură. Înghiţiţi-o apoi încet şi clătiţi gura. În caz de amigdalită înghiţiţi încet cîte o linguriţă de miere, de cîteva ori de-a lungul unei zile sau faceţi gargară cu o linguriţă de miere şi puţin oţet, diluate într-un pahar cu apă caldă. Durerile provocate de arsuri sînt calmate cu miere. Luaţi o linguriţă de miere şi ungeţi-vă cu ea porţiunea arsă. Repetaţi procedura de cîteva ori. Constipaţia se tratează, de asemenea, cu miere şi efectele sînt garantate: dimineaţa, pe stomacul gol, beţi un pahar cu apă caldă în care amestecaţi o linguriţă de miere de albine.

Zerul cu miere, remediu excelent contra oboselii

O băutură rezultată din amestecul de miere cu oţet de mere, sau din lapte îndulcit cu miere de tei, aduce somnul celor suferinzi de insomnie: se amestecă 2 linguriţe de miere cu 2 linguriţe de oţet de mere şi cu un pahar de apă caldă. Beţi lichidul seara, înainte de culcare, cu înghiţituri mici.

Extenuarea fizică şi psihică poate fi remediată cu un tratament obţinut din miere cu zer. Aceasta este o combinaţie fără egal: zerul oferă toate substanţele vitale existente în lapte, iar mierea redă energia consumată. Dacă vă simţiţi obosiţi sau sînteţi foarte solicitaţi fizic sau psihic, beţi în fiecare zi un pahar de zer în care amestecaţi două linguriţe de miere.

Un remediu excelent în caz de frigiditate şi impotenţă este hidromelul, obţinut din miere, care are efecte tonice, afrodisiace şi chiar uşor euforizante, ceea ce explică folosirea sa pe scara largă, în tradiţiile anumitor popoare meridionale. Se beau 2-3 pahare pe zi, de preferinţă pe stomacul gol.

Indiferent de afecţiunea de care suferiţi, tratamentul cu miere nu dă greş. De aceea, pentru sănătatea dumneavoastră ar trebui să înlocuiţi zahărul din alimentaţie cu mierea atît de utilă organismului. Pe termen lung, aveţi numai de cîştigat.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *