Despre copii

Salvaţi Copiii solicită Guvernului asigurarea gratuită a educaţiei preşcolare pentru toti copiii de la varsta de 3 ani

La seminarul de evaluare al primului an de activitate al proiectului „Copiii romi se pregătesc pentru grădiniţă”, derulat de Organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au participat 80 educatoare şi mediatori şcolari din cele 43 grădiniţe incluse în proiect, din 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti.
Au participat, de asemenea, Andreea Paul, consilier personal al Primului Ministru, Mariana Buceanu, expert la Agenţia Naţională pentru Romi şi Florin Fleican, inspector în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

În proiect, până în prezent, au fost pregatiţi 860 de copii din categorii dezavantajate, cu prioritate romi, iar 758 părinţi au fost consiliaţi, participând direct la activitatea din grădiniţe. Rezultatul este remarcabil: dupa participarea la grădiniţele estivale, 85% dintre copii au continuat procesul educaţional, fiind foarte uşor integraţi.

„Este nevoie de o strategie naţională şi un plan coerent pentru educaţia preşcolară, în cadrul căreia, în prezent, doar circa 30% dintre copiii romi – categoria cea mai defavorizată – sunt prezenţi. Este esential ca acesti copii să fie integrati cât mai devreme în sistemul educaţional, pentru a fi real sprijiniti de către stat să beneficieze de dreptul la educaţie şi protecţie socială. Familia nu poate în multe cazuri să asigure bunăstarea copiilor şi statul trebuie să o sprijine, inclusiv prin asigurarea participarii la sistemul de educatie. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru copil”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvaţi Copiii.

Andreea Paul, consilier personal al Primului Ministru, a arătat că populaţia majoritară nu cunoaşte situaţia reală şi complexă a etniei rome, ci mai ales faptele negative, care fac senzaţie. „Este nevoie de prezentarea globală a nevoilor cu care se confruntă, iar copiii trebuie trataţi ca o prioritate. Ei sunt aceia care vor contribui la îmbunătăţirea vieţii etniei, în general.”, a declarat Andreea Paul.

Mariana Buceanu a subliniat necesitatea schimbării mentalităţii şi atitudinii cadrelor didactice faţă de copiii romi prin valorizarea lor şi eliminarea oricărei forme de discriminare, chiar involuntară, care poate apărea în procesul instructiv-educativ.

Florin Fleican a precizat că Direcţia care se ocupă în MECTS de problematica educaţiei copiilor romi are în atenţie măsuri pozitive pentru încurajarea accesului lor la educaţie şi o mai strânsă colaborare cu societatea civilă.

Educatoarele şi mediatorii şcolari au precizat însă că pentru menţinerea şi dezvoltarea bunei experienţe acumulate în proiect este nevoie de implicarea tuturor factorilor responsabili în creşterea şi dezvoltarea copiilor – părinţi, primării, serviciile de protecţie a copilului, sistemul medical. Copiii din categoriile defavorizate au nevoie să li se asigure gratuit suportul material necesar în grădiniţe – imbracaminte, rechizite, hrană, produse igienico-sanitare.

Nu în ultimul rând, membrii echipei proiectului au considerat că inclusiv pentru cadrele didactice o mai bună pregătire specifică lucrului cu aceşti copii este necesară a fi prevăzută în pregătirea continuă.

S-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de situaţia mediatorilor şcolari şi a celor sanitari, a căror menţinere în sistem este incertă, dar rolul lor este uneori hotărâtor în mobilizarea familiilor la acţiuni benefice copiilor (păstrarea sănătăţii, educaţie, dezvoltare generală).

Proiectul se derulează până în 2011 şi va acoperi încă un număr de 43 grădiniţe, şi se va finaliza cu un Ghid de bune practici în domeniul educaţiei preşcolare a copiilor romi care să sprijine Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în generalizarea acestei educaţii de la vârsta de 3 ani.

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Salvati Copiii International, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii. Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro

Tel: 021 316 61 76; 0744 360 915
Fax: 021 312 44 86
www.salvaticopiii.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *