Sanatate

Rinichi: boli, diagnostic, tratament

Spitalul Clinic „C.I.Parhon” organizeaza vineri, 29 februarie 2008, ora 12.00, in Amfiteatru, langa Directia Spitalului, parter, conferinta de presa de lansare a campaniei „Rinichii tai sunt sanatosi ?”, prilejuita de Ziua Internationala a Rinichiului. In 2008, aceasta zi se marcheaza pe 13 martie, pentru al treilea an consecutiv la nivel mondial si pentru prima data in Romania.

Campania se desfasoara in perioada 1 – 13 martie si beneficiaza de sustinerea unei cunoscute personalitati publice, dl. Daniel Buzdugan, membru al grupului Divertis si redactor la Radio 21. Mesajul sau de sustinere a acestei campanii intareste semnalul nostru de alarma : „Poti glumi despre orice, dar nu despre sanatatea ta! Gandeste-te la ce este mai de pret pentru tine si ai grija de sanatatea ta!”. Se urmeaza astfel modelul international al campaniei, care are sustinatori celebri precum Johnny Depp sau Tom Hanks. Campania „Rinichii tai sunt sanatosi ?” se va incheia pe 13 martie, cu un mars de sustinere a Zilei Internationale a Rinichiului.
“Boala cronica de rinichi a fost declarata recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept boala moderna a secolului XXI. In lume, dar si in tara noastra, pacientii cu aceasta afectiune sunt diagnosticati in multe cazuri tarziu, cand functia rinichilor este in cea mai mare parte compromisa, iar singura sansa de supravietuire a pacientilor este reprezentata de intrarea intr-un program de dializa sau transplant renal. De aceea cred ca este nevoie de eforturi sustinute de informare si constientizare a populatiei asupra acestei probleme de sanatate publica. Insasi numele campaniei noastre, “Rinichii tai sunt sanatosi?”, este o intrebare adresata fiecaruia dintre noi si reprezinta un indemn de a merge regulat la medic, pentru efectuarea de analize. In acest sens, Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei reprezinta o sansa reala pentru diagnosticarea unor afectiuni renale”, a declarat prof.dr. Adrian Covic, managerul Spitalului “C. I. Parhon”.

Decizia de a organiza o campanie pe o perioada de doua saptamani, pentru informarea si constientizarea populatiei a fost dictata de necesitatea atragerii atentiei opiniei publice asupra numarului din ce in ce mai mare de pacienti cu boli renale si cu boli cardiovasculare asociate acestora. Studii desfasurate recent in judetul Iasi arata o frecventa de 10% a disfunctiei renale in randul populatiei generale. Unu1 din zece ieseni prezinta un risc mare de a dezvolta o boala de rinichi severa si de multe ori o boala de inima sau vase sangvine, aceste doua afectiuni agravandu-se reciproc.
Multumim tuturor partenerilor nostri pentru eforturile depuse in organizarea campaniei si anume: Ministerul Sanatatii Publice, Autoritatea de Sanatate Publica Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi, Societatea Romana de Nefrologie, Societatea Internationala de Nefrologie (ISN), European Renal Association – European Dialysis and Transplantation Association (ERA – EDTA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *