LifeStyle

Revista Prezent: Seful statului a calcat Parlamentul in picioare

Razboiul intre Palate, de fapt intre Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu a evoluat pana la acel stadiu in care doar iesirea din scena a unuia dintre cei doi poate pune capat acestui conflict. Un conflict absurd, in esenta lui, pentru ca miza este una minora in raport cu ceea ce numim „interesul national”. Ceea ce s-a intamplat in Saptamana Patimilor vine sa confirme faptul ca doar destituirea sefului statului poate fi o solutie de durata pentru aceasta criza care ne penalizeaza, ca natiune, dar si ca indivizi. Dar o data cu Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu isi joaca viitorul politic si Mircea Geoana. De fapt, el devine piesa centrala in mecanismul constitutional si legal, care permite destituirea sefului statului. Indiferent de verdictul Curtii Constitutionale, PSD si Mircea Geoana TREBUIE sa continue procedura de suspendare. Daca nu o fac, credibilitatea sa si a PSD, ca partid de opozitie si ca aparator al democratiei, va fi ZERO!

Patronatele lanseaza «pariul» de 100.000 de euro
«Mancati romanesc!»
Integrarea in Uniunea Europeana si aparitia pe piata romaneasca a concurentei din tarile membre a declansat o reactie puternica in peisajul industriei alimentare de la noi din tara. Teama ca produsele romanesti ar putea disparea de pe rafturi, luate de „avalansa” produselor provenite din UE, i-a determinat pe cativa actori din industria autohtona sa inceapa o campanie sociala pentru promovarea consumului de alimente fabricate in Romania – „Produs in tara ta”. Miza o constituie sensibilizarea si fidelizarea romanilor fata de alimentele autohtone, iar cel mai important argument folosit de initiatori este pastrarea locurilor de munca si a gusturilor originale.

Insula Serpilor, stravechi pamant romanesc
O rezevatie naturalo-militara
La scara planetara, Insula serpilor este un caz unic, deoarece nu se mai poate cita un „horst”, adica o stanca, cu o suprafata atat de mica (17 hectare), care sa fi cunoscut o atat de variata si zbuciumata istorie. Pe de alta parte, nici o alta bucata de pamant romanesc nu a avut un destin pe cat de tulburator, pe atat de dureros. Insula serpilor s-a ridicat definitiv la suprafata in post-diluvial, ca parte componenta a muntilor din catena kimmerica a nordului Dobrogei. Acest stravechi pamant romanesc are forma unui patrulater cu laturile neregulate, care poate fi parcurs la pas normal in 30-40 de minute. Insula este asezata geografic in Marea Neagra, in fata gurilor Dunarii, la o distanta de 44,8 kilometri N-E de orasul-port Sulina.

Romania, noua vedeta a investitorilor
Romania, Rusia si Ucraina vor fi urmatoarele tari-„vedeta” pentru investitiile straine pe termen mediu, potrivit aprecierilor specialistilor de la Economist Intelligence Unit (EIU). Intre statele din regiune, tara noastra se detaseaza prin cateva atuuri, cum ar fi statutul de membru UE si NATO, care confera o nota de stabilitate. Pe de alta parte insa, problema este ca in randul investitorilor exista o anumita neliniste.

Piata produselor de ingrijire se extinde
Top Line este una dintre companiile romanesti de succes, infiintata in anul 2004, pe care putem miza atunci cand ne dorim un produs cu adevarat de calitate. Ramona Vulpe – Brand Manager (Top Line) – va invita sa redescoperiti produsele de ingrijire si infrumusetare a parului. si nu se adreseaza numai doamnelor…

Prapastia intre scoala si viata
Povestea e veche, nevoia este resimtita demult: scoala le da absolventilor o multime de informatii, cunostinte de specialitate, dar ii invata prea putin cum sa le foloseasca. Patronatele se plang de inabilitatea tinerilor, parca speriati de mediul in care se vad intrati. Tinerii se considera debusolati, mediul li se pare ostil, sentimentul le este de inutilitate, iar tendinta le e de abandon.

Satul romanesc invadat de chinezisme
Batalia pe mediul rural
Iata ca, dupa trei luni de la aderarea la Uniunea Europeana, si in Romania a inceput sa se resimta impulsul european, adica lucrurile au inceput sa se miste. Astfel, institutiile bancare isi fac fel de fel de strategii pentru atragerea de noi persoane dornice sa-si deschida propria afacere. Ba chiar, mai multe banci europene si-au anuntat dorinta de a intra pe piata bancara romaneasca. Cum la capitolul agricultura autoritatile de la Bucuresti au ramas corigente, avand grija ca, din anii ’90, sa devenim, din granarul Europei, unul dintre importatorii de cereale, in timp ce o parte dintre taranii nostri continua sa spere.

SUA incearca destabilizarea Europei
«Febra portocalie»
Primavara asta pare sa fie marcata de un nou puseu de febra „portocalie” in Ucraina. Dupa vizita facuta nu cu mult timp in urma la Washington de Iulia Timosenko, la Kiev a reinceput cu forte noi confruntarea dintre presedintele Victor Iuscenko si premierul Victor Ianukovici, dovada ca americanii nu s-au impacat cu ideea ca scenariul lor, cel cu „revolutiile portocalii”, care ar fi trebuit sa aduca la putere guverne proamericane in fostele republici sovietice de la granita Federatiei Ruse, ramase in afara NATO si a Uniunii Europene, a esuat sau e pe cale sa-si dea obstescul sfarsit. De aceea au mediat, pe canale neoficiale, marea impacare intre presedintele Iuscenko, tot mai izolat pe scena politica ucraineana, si Iulia Timosenko, lidera opozitiei „portocalii” de la Kiev, in vederea declansarii confruntarii cu actuala putere, considerata prea pro-rusa pentru interesele americanilor. Ostilitatile au fost declansate de un decret prezidential de dizolvare a Radei, Parlamentul de la Kiev, si de organizarea de alegeri parlamentare anticipate in luna mai.

Drumul anevoios al recunoasterii
Artistul liric
Artistii lirici – solisti vocali, balerini, instrumentisti, dirijori – intra in familia celor alesi sa aduca, prin maiestria lor, un plus de frumusete vietii. Noua, tuturor, care stim ca lumea ar fi mai trista si mai saraca fara ei. Din fericire, am fost si suntem daruiti de Dumnezeu cu mari talente. Numai ca, astazi, societatea romaneasca le arunca de-a dreptul in mizerie si uitare. Sunt artisti lirici care s-au indreptat de mult spre alte zone culturale de pe continent sau de pe mapamond – acolo unde sunt tratati regeste. Cei care au ramas, si nu sunt putini, asteapta inca un semn de recunoastere din partea autoritatilor, se pare, straine de faima artei lirice romanesti de odinioara. Elena Teodorini, Hariclea Darclée, Grigore Gabrielescu, Petre Stefanescu-Goanga, Zenaida Pally, Nicolae Herlea, Arta Florescu, Elena Cernei, Octav Enigarescu, Magda Ianculescu, Valentin Teodorian, David Ohanesian, Dan Iordachescu, Irinel Liciu, Ileana Iliescu, Magdalena Popa, Ioan Tugearu sunt doar cateva nume care au triumfat aici si pe marile scene ale lumii.

Papa Ioan Paul
al II-lea, la un pas de sanctificare
„Sanctificati-l cat mai repede, sanctificati-l acum!”, cereau pe un ton hotarat multimile de credinciosi inca din ziua mortii Suveranului Pontif Ioan Paul al II-lea, la inceputul lui aprilie 2OO5. Cu o rapiditate fara precedent in intreaga sa istorie, Biserica Catolica este acum foarte aproape de a-l recunoaste ca sfant, in mod oficial, pe fostul papa. La inceputul saptamanii trecute, o inalta comisie a Vaticanului a incheiat cercetarile privind o minune savarsita de fostul papa. Primul pas catre dobandirea conditiei de sfant este, in conformitate cu complicatele proceduri ale Bisericii Catolice, beatificarea.

Geoana.
Jupanul Victoriei
Mircea Geoana i-a confiscat o tura motoreta lui Calin Popescu-Tariceanu. E drept, i-a dat in schimb o limuzina. Dar nu de tot. I-a promis ca, daca ramane fara permis de conducere, il asteapta la Canal cu Bricul Mircea… In vorbe putine, fara declaratii politico-bombastice, asa se poate traduce sprijinul pe care liderul social-democratilor i l-a dat liderului liberalilor. E drept ca benzina pentru limuzina costa, dar obrazul subtire cu intelegeri politice se trateaza. La fel de drept este si ca, daca masina se strica pe drumurile adanci si strambe din patria mama, e nasol. Dar nu le poti avea chiar pe toate.

Prezent. Schimba Perspectiva !

Alina Sazon
www.prezentonline.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *