LifeStyle

Revista Felicia: Vitamina C te fereste de infectii

Este esentiala in functionarea organismului, asa ca straduieste-te sa consumi cat mai multe alimente ce contin aceasta vitamina, scrie revista Felicia. Organismul nu o poate produce si nici nu stie sa-si faca rezerve. Dar vitamina C este vitala pentru noi. De aceea, de cateva ori pe zi, mai ales toamna si iarna, cand suntem mai amenintati de diverse infectii, trebuie sa mancam fructe si legume bogate in vitamina C.

Scade colesterolul
Acidul ascorbic, adica vitamina C, este un antioxidant puternic. Oxidarea este un proces necesar asimilarii hranei, functionarii organelor si sistemului imunitar. Cand procesul este prea intens, organismul are de suferit: atunci intervin mecanismele de aparare antioxidante. Vitamina C blocheaza producerea radicalilor liberi (care rezulta din procesul de oxidare) si impiedica actiunea lor distructiva asupra celulelor. Dar rolul vitaminei C nu se opreste aici. Ea contribuie la mentinerea sanatatii tesuturilor in care exista colagen: piele, cartilaje, ligamente, peretii vaselor sanguine, dinti, oase. De asemenea, este implicata in apararea antiinfectioasa, reduce reactiile alergice, prin diminuarea nivelului de histamina din sange, dezintoxica organismul, ne fereste de hipertensiune, ateroscleroza, osteoartrita si unele tipuri de cancer, favorizeaza absorbtia calciului si fierului, grabeste vindecarea ranilor, intervine in conversia colesterolului in acizi biliari, scazand nivelul acestuia din sange. Omul matur are zilnic nevoie de cel putin 60 mg de vitamina C. De o cantitate mult mai mare – 200 mg pe zi – au nevoie fumatorii, persoanele care tin cura de slabire, cele cu o rezistenta scazuta la infectii si femeile care iau anticonceptionale.

De 5 ori pe zi fructe si legume
Fructele si legumele proaspete contin cele mai mari cantitati de vitamina C. Cine mananca fructe si legume de cinci ori pe zi nu are de ce sa se teama. Iarna insa, fructele si vitaminele ne ofera mai putina vitamina C, deoarece la prepararea lor – compoturi, sucuri, dulceturi – se pierde pana la 60% din acidul ascorbic. De aceea, toamna tarziu si iarna, cele mai indicate sunt citricele sau fructele si legumele congelate, care nu pierd decat 10-15% din cantitatea de vitamina C.

Sursa: Revista Felicia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *