Stiri

Reteta: bitter suedez

Bitterul suedez este cunoscut ca fiind un panaceu universal, bun la toate ÅŸi ajutînd în vindecarea tuturor bolilor, scrie Evenimentul. Nu este chiar aÅŸa, dar în mare parte este adevărat. Sînt multe afecÅ£iuni în care bitterul suedez ajută în vindecare, dar nu vindecă singur. Efectul acestui bitter este mai mult unul profilactic. Pe de altă parte, cînd este vorba bitter ca remediu terapeutic, tot românul crede că acesta trebuie să fie neapărat “suedez”. Or, există reÅ£ete de bitter terapeutic/medicinal care nu au nici o legătură cu plantele medicinale din zona Suediei. Poate că o anumită reÅ£etă a fost, la un moment dat, suedeză ÅŸi numele produsului s-a generalizat, păstrîndu-se pînă astăzi.

Iată reţeta unui bitter medicinal, care ne-a fost oferită de dl prof.univ.dr. Constantin Milică, doctor în fiziologie vegetală, specialist în fitoterapie şi coordonator al Centrului Aroma Iaşi: frunze de aloe (30 g), răşină de brad (10 g), rădăcină de şofran sau rădăcină de stînjenel (5 g), flori de salcîm (10 g), frunze de dafin sau scorţioşoară pisată (10 g), frunze de frasin (20 g), fructe de fenicul sau anason (10 g), troscot sau rădăcină de rubarbă (20 g), genţiană (20 g; se poate înlocui cu 50 g pelin şi 5 g anghinare), rădăcină de scaiete (10 g), angelică (10 g), fructe de ienupăr (20 g boabe pisate), flori de soc (20 g), ţintaură (30 g), tătăneasă (20 g), rostopască (20 g), salvie (20 g), valeriană (20 g), coriandru (20 g), anghinare (20 g), gălbenele (30 g), sunătoare (30 g), ciuboţica cucului (25 g), urzică (30 g), pufuliţă cu flori mici (30 g), coada calului (30 g), coada şoricelului (30 g), unguraş (30 g), traista ciobanului (25 g), vîsc (25 g), pedicuţă (30 g), osul iepurelui (25 g), cimbru (30 g) şi pătlagină (30 g).

Acest amestec de plante, uscate şi mărunţite, se pune în 3 litri de alcool de 40E sau ţuică tare. Se amestecă de două ori pe zi şi se lasă la macerat timp de 14 zile, după care se strecoară prin tifon şi se toarnă în sticle mici, de culoare închisă. Pot fi păstrate mai mulţi ani de zile. Cu cît lichidul obţinut stă mai mult, cu atît are un efect terapeutic mai puternic.

Profilactic, se iau 2 linguriţe pe zi, dimineaţa şi seara. Linguriţa de bitter se diluează într-o cană cu ceai de plante sau apă şi se ia cu jumătate de oră înainte de masă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *