LifeStyle

Resursele Pamantului se epuizeaza pe zi ce trece

Resursele Terrei se epuizează cu fiecare zi ce trece, iar omul este principalul responsabil pentru acest fenomen. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiÅŸtii OrganizaÅ£iei NaÅ£iunilor Unite după efectuarea unei investigaÅ£ii de proporÅ£ii în privinÅ£a stării mediului înconjurător.Peste 1.400 de oameni de ÅŸtiinţă au analizat timp de cinci ani fauna, flora ÅŸi clima Pămîntului ÅŸi au concluzionat că situaÅ£ia este foarte gravă. ÃŽn raportul de 550 de pagini, cercetătorii au tras în primul rînd un semnal de alarmă asupra faptului că animalele de pe Terra sînt în pericol, avînd în vedere faptul că 30 la sută dintre amfibieni, 23 la sută dintre mamifere ÅŸi 12 la sută dintre păsări sînt în prezent pe cale de dispariÅ£ie.PopulaÅ£ia de peÅŸti din oceane ÅŸi mări a scăzut cu 50 la sută. Mai mult decît atît, cercetătorii au atras atenÅ£ia că există riscul ca sursele de apă dulce să dispară de pe suprafaÅ£a Terrei, Å£inînd cont de faptul că în fiecare an un rîu din ÅŸase seacă. ÃŽn plus, Planeta Albastră îşi pierde ÅŸi o parte importantă din suprafaÅ£a verde: 73.000 de kilometri pătraÅ£i de pădure dispar în fiecare an. Raportul ONU a mai arătat ÅŸi că solurile sînt supraexploatate, căci terenurile cultivate produc cu 40 la sută mai mult faţă de nivelul înregistrat în anii ’80, dar ÅŸi că procesul de epuizare a surselor este accelerat de creÅŸterea demografică. Potrivit datelor ONU, în ultimii 20 de ani, populaÅ£ia Terrei a crescut cu 34 la sută.

Subsolurile supraexploatate şi pînzele freatice din ce în ce mai sărace reprezintă factori care nu vor lăsa nici o şansă de supravieţuire umanităţii. Foametea, subnutriţia şi degradarea resurselor de apă fac deja victime: zece milioane de copii mor înainte de vîrsta de zece ani, iar trei milioane de persoane cad victime apelor contaminate cu bacterii periculoase. Exploatarea exagerată a bogăţiilor şi încălzirea climatică rezultată din activităţile economice practicate reprezintă şi ele factori de risc pentru Pămînt. De aceea, pentru a ameliora această situaţie, ONU face apel la ţările bogate să îşi reducă emisiile de CO2 cu pînă la 80 la sută, pînă în anul 2050.

Dacă omul nu îşi va schimba comportamentul, există riscul ca o şesime din populaţia Terrei să aibă aceeaşi soartă ca a pădurilor şi a uscatului: va dispărea pur şi simplu.

Susa: Evenimentul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *