Evenimente

Ravel – doua opere rare in interpretarea Ruxandrei Donose, la Sala Radio

Am sansa de a aparea pe scenele romanesti mai des si ma bucura aceasta situatie. Voi continua sa o valorific a declarat recent Ruxandra Donose, mezzosoprana romana de talie mondiala.

Solista va urca vineri, 21 ianuarie 2011, pe scena Salii Radio, pentru a interpreta rolurile principale din doua opere aproape necunoscute la noi Ora spaniola si Copilul si vrajile, ale compozitorului Maurice Ravel.

In cadrul concertului programat la ora 19.00, mezzosoprana va canta alaturi de Orchestra Nationala Radio, Corul Academic Radio, Corul de Copii Radio si solistii: Philippe Do, Valentin Racoveanu, Yuriy Tsiple, Petre Burca, Aura Twarowska, Teodora Gheorghiu, Philippe Do, Yuriy Tsiple, Petre Burca, Antonela Barnat si Tina Munteanu.

Interpretarea celor doua opere in acelasi concert reprezinta o desfasurare impresionanta de forte, dar posibila, pentru ca avem de-a face cu doua opere relativ scurte. Sunt doua capodopere ce trebuie cunoscute de publicul din Romania. Ora spaniola este o opera destul de greu de pus in scena, pe parcursul careia are loc o cautare febrila a implinirii, a fericirii, aceasta cautare fiind motorul a tot ceea ce se intampla: situatii comice, parodice, triste, dramatice. In Copilul si vrajile se reunesc sapte solisti, orchestra, corul mixt, corul de copii, muzica este extraordinar de diversa, solistii sunt toti de foarte buna calitate declara Ruxandra Donose intr-un interviu acordat recent.

Cu un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii, Ruxandra Donose a abordat de-a lungul timpului roluri din cele mai variate, ce au dezvaluit calitatile sale artistice de exceptie. Inteligenta remarcabila, cultura muzicala solida, cunoasterea perfecta a stilurilor, muzicalitatea, puternica personalitate a artistei ca si eleganta prezentei scenice i-au permis sa abordeze cu acelasi succes un repertoriu divers. Debutul international la Opera din Basel, urmat de cel de la Opera de Stat din Viena au marcat inceputul unui drum ce avea s-o poarte pe toate meridianele, de la Royal Opera Covent Garden, Opera Bastille si Opera Mare din Paris, Deutsche Oper Berlin, Semper Oper Dresda, Opera din Hamburg, Opera din Zrich, Teatro Regio – Torino, Teatro La Fenice – Venezia, Teatrele de Opera din Helsinki, Copenhaga, Filarmonica din Mnchen. Peste ocean a cantat la Metropolitan Opera si Carnegie Hall din New York, San Francisco Opera, San Francisco Symphony, Chicago Symphony, Boston Symphony, Los Angeles Opera, Los Angeles Philarmonic, Phildalephia Opera Company, Pittsburg Symphony, Atlanta Symphony, Cincinnati Opera, Toronto Opera Company, Orchestre Symphonique de Montreal si altele, ajungand pana la Tokio, Kyoto, Hiroshima, Beijing, Shanghai sau Hong Kong, fara sa uitam participarea la reputate festivaluri cum ar fi cel de la Glyndebourne, sau Festivalul de la Salzburg. Repertoriul artistei include peste 45 de roluri principale de opera, tot atatea piese de rezistenta din repertoriul vocal-simfonic, sute de lieduri.

Nascut in anul 1969, Julien Salemkour a inceput sa studieze dirijatul in anul 1987, cu prof. Hans Herbert Jris, continuand apoi la Mozarteum, in Salzburg, cu Michael Gielen. In timp, Julien Salemkour si-a insusit un bogat repertoriu de opera fiind dirijor asistent al unor reputati maestri ai baghetei dirijorale precum Christoph von Dohnanyi, Sir George Solti, Pierre Boulez.
Din anul 2001, Julien Salemkour este angajat al Operei de Stat din Berlin ca dirijor si asistent al celebrului Daniel Barenboim iar dintre lucrarile dirijate amintim: Flautul fermecat, Don Giovanni, o noua productie Romeo si Julieta, Le Sacre du Printemps, Giselle, Barbierul din Sevilla, Der Ferne Klang de F. Schreker, opera Nasul si baletul Lacul lebedelor. In stagiunea 2005-2006 Julien Salemkour a dirijat Freischtz, Le Sacre du Printemps, Feuervogel, Flautul fermecat, Turandot, Katja Kabanowa.
Ca pianist, Julien Salemkour a evoluat alaturi de New Music Ensemble din Austria, a realizat numeroase prime auditii si inregistrari cu violonistul si dirijorul Oswald Sallaberger, iar ca acompaniator de lieduri, colaboreaza cu Ruth Ziesak (Paris, Radio Classique, Stuttgart, SWR) si Christine Schaefer.

Biletele se gasesc la Casa de Bilete a Salii Radio (Str. Gral Berthelot nr. 60 64) si prin reteaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro.

Sponsor: JTI, Hotel Ramada-Majestic.
Foto: Nicu Alexa

Orchestrele si Corurile Radio
Str. Gral Berthelot 60 – 64
sector 1, Bucuresti
orchestre@radioromania.ro
http://orchestre.srr.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *