Concerte

Radio Lynx propune: Dependent de blues

Marcian Petrescu, cunoscut muzician de blues din Romania, liderul formatiei Trenul de Noapte, a lansat de curand albumul Dependent de blues – primul album de harmonica blues din Romania dar si singurul album de blues al anului 2007 din tara. Formatia este in plin turneu national de promovare al acestui album, urmatoarele concerte fiind programate joi, 31 ianuarie 2008 in Art Jazz Club, Bucuresti, vineri, 1 februarie – Jazz Blues Club, Tg. Mures si sambata, 2 februarie – Club Scena, Brasov.
Formatia este in plin turneu national de promovare al acestui album, urmatoarele concerte fiind programate joi, 31 ianuarie 2008 in Art Jazz Club, Bucuresti, vineri, 1 februarie – Jazz Blues Club, Tg. Mures si sambata, 2 februarie – Club Scena, Brasov.

In actuala componenta a formatiei se gasesc: Marcian Petrescu (muzicuta, voce, textier), Ccyfer (chitara), Florin Lungu (bas), Petrica Ipatie (tobe).

Se simte in fiecare nota cantata faptul ca Marcian Petrescu (voce, muzicuta, textier), este un bluesman dedicat, un om care simte fiecare nota, fiecare fraza pe care o canta. Dependent de blues este un album de autor, de ”blues traditional” realizat in maniera acustica, pigmentat cu pete de culoare ”electrica”, aplicate pe unele dintre pasajele de muzicuta.

Textele pieselor sunt tipice pentru umorul care-l caracterizeaza pe Marcian, indiferent ca vorbim de ”Nu ma mai stresa”, ”Femeia ta-i urata”, ”Cicaleala ei m-a innebunit”, ”Deependent de poker”, amintind de maniera componistica a lui Sonny Boy Williamson. Gasim insa si piese cu mesaj social (”Pe-un drum gresit”), iubire pierduta (”Pe aceleasi strazi”), prietenie (”Zi de zi cu prietenii cant blues”) sau meditativ (”Give me strenght”) – compusa de Florin Giuglea, chitaristul coleg de proiect, discret in sustinere dar omniprezent, exploziv in solo-uri, acolo unde acestea si-au gasit extrem de inspirat locul.

Spectacolul pe care-l propune Marcian Petrescu sub titulatura ”Electric Storytellers”, este in momentul de fata unicat in Romania atat prin repertoriul extrem de inspirat, axat atat pe piese de referinta din perioada clasica, cat mai ales prin piese din perioada moderna a blues-ului, interpretate intr-o maniera unica, dinamica, plina de neprevazut prin latura interactiva cu publicul (caruia i se povestesc tot felul de intamplari inedite din marea istorie a blues-ului, totul asezonat cu anecdote despre marii muzicieni ai genului), la care se adauga un sunet extrem de original si bogat datorat abordarii ”electrice” a pieselor, cu chitara electrica si muzicuta amplificata.

Vocea lui Marcian nu este spectaculoasa, nu te uluieste, dar are calitatea de a nu imita in nici un moment frazarea bluesmenilor americani de culoare, lucru pe care multi alti muzicieni romani incearca sa-l faca, fara sa fie convingatori. Este o voce de povestitor, de ”storyteller”; cand il asculti pe Marcian, ai impresia ca-ti canta langa ureche…
Electric Storytellers este un spectacol total in care nici unul dintre artistii de pe scena nu se menajeaza, feeling-ul deosebit al interpretarii simtindu-se in fiecare nota a instrumentelor, in fiecare cuvant rostit sau cantat. Intr-un cuvant un album care iti creaza Dependenta de blues.

Marcian Petrescu este realizatorul emisiunii ”Povestile Blues-ului”, care se difuzeaza in fiecare joi incepand cu ora 22.00 la RadioLynx.ro (www.radiolynx.ro).

”Emisiunea ”Povestile Blues-ului” incearca sa familiarizeze ascultatorii cu acest gen muzical numit blues. Sa le ofere inregistrari inedite sau clasice, comentate intr-o maniera cat mai putin academica, pe intelesul tuturor. Abordarea temelor este cat se poate de spontana, legatura pe chat cu ascultatorii incearca sa-i atraga in discutii cat mai apropiate de ceea ce asculta si sunt invitati sa-si spuna parerea si sa intrebe acolo unde nu inteleg ceva…
Oferta muzicala este fara exagerare uriasa si de mare valoare, albumele care urmeaza a fi oferite ascultatorilor fiind selectate in asa fel incet sa reprezinte varfurile din discografia unui artist. Iar experienta mea muzicala si faptul ca sunt la randul meu muzician de blues sunt garantia unor emisiuni de calitate.” Marcian Petrescu, realizator

http://www.radiolynx.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *