Stiri

Propolisul, remediu natural de exceptie

Propolisul este cunoscut si folosit ca remediu terapeutic, la fel ca mierea si polenul, de peste 5000 de ani. Este un produs al albinelor, pe care acestea il pregatesc ca mijloc de aparare impotriva microbilor si a mucegaiurilor din stup.
Este produs de catre albine specializate si este cules de pe mugurii de plop si de arin, de pe frunzele, mugurii si scoarta coniferelor si a plopilor, a salciilor si prunilor. Propolisul are actiune antimicotica, bactericida si bacteriostatica, fapt ce previne imbolnavirea albinelor. La om, are efecte cicatrizante, antiinfectioase si antitumorale.

Dupa cum ne-a spus dl prof. Vasile Andritoiu, apiterapeut, lector al Asociatiei Nationale pentru Terapii Complementare din Romania (ANATECOR), compozitia chimica a propolisului include derivati flavonici, acid ferulic, ceruri, aminoacizi, balsamuri, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu), substante antibiotice, rasini, acizi aromatici: “Flavonoidele din propolis au actiune benefica asupra aparatului digestiv (fluidifica bila, antimicrobian digestiv in enterite si colite), asupra sistemului endocrin (tiroida, pancreas, suprarenale), au efect antimicrobian, antiparazitar si antivirotic. Substantele flavonoide din propolis previn fenomenele de ateroscleroza cerebrala, precum si accidentele cerebrale, au efect benefic in varice (prin actiunea benefica vasodilatatoare asupra capilarelor, asupra permeabilitatii si fragilitatii vaselor de singe), in fenomene de tulburare a circulatiei membrelor inferioare, scad tensiunea arteriala, contribuie la scaderea colesterolului. ÃŽn propolis se gaseste si acidul ferulic, cu actiune antibacteriana si aglutinanta, calitati utile in tratarea ranilor greu vindecabile”.

Actiuni si efecte in dermatologie

Prin tratamentul cu propolis, dl Andritoiu a obtinut rezultate excelente in afectiuni dermatologice de genul tricofitiei, in keratoze, epidermofitii si in alte micoze cutanate (ciuperci ale pielii), in diverse eczeme, psoriazis incipient, in boala Leiner-Moussous (bube pe pielea sugarilor), in infectiile ochilor (conjunctivite, retinite “ propolis conditionat sub forma medicamentoasa), in afectiuni stomatologice (paradontoza, granulom dentar apical, in abcese dentare, carii, in diverse forme de parodontopatii “ propolis tablete, care se sug): “Afectiunile ORL in care am obtinut rezultate excelente sint sinuzitele, otitele, laringitele, amigdalitele. Am folosit propolis si in tratamentul local al arsurilor ca antibacterian, anestezic si stimulator al procesului regenerativ. Prin aplicarea de spray sau tinctura cu propolis la suprafata arsurilor se formeaza un strat protector, care protejeaza plaga si permite inceperea procesului de vindecare din profunzimea ei”.

Nu in ultimul rind, spune dl Andritoiu, propolisul actioneaza ca un antidot al veninului de albine: “Este suficient ca dupa intepatura albinei sa se smulga usor acul cu tot cu punga de venin si sa se aplice deasupra propolis, fie in solutie apoasa, fie alcoolica, uleioasa sau chiar brut, pentru ca in 1-5 minute sa dispara orice reactie locala sau generala “ umflatura, roseata, durere, mincarime, tulburari generale”.

Indicatii terapeutice pentru afectiuni interne

Intern, dl Andritoiu recomanda remediile din propolis in tratamentul afectiunilor infectioase acute si cronice, locale si generale, produse de o mare varietate de germeni, in diverse stari gripale (amestecat cu pastura, normalizarea raportului albumine/globuline se face de 3 ori mai repede), in rujeola, rubeola, zona Zoster si in diverse forme de herpes: “ÃŽn cadrul aparatului respirator, rezultate excelente am obtinut in rinite (acuta, alergica, atrofica, cronica), in polipi, adenoidite, rinofaringite, tulburari provocate de amigdalite, faringite, laringite, tranheobronsite, bronsite, astm, bronhopneumonie, abces pulmonar, adenopatie traheobronsica, in unele intoxicatii tabacice. ÃŽn afectiuni ale aparatului digestiv, propolisul produce efecte miraculoase, vindecarile producindu-se in 3-7 zile: stomatita aftoasa, micoze bucale, gastrite hiperacide, colite, hemoroizi, diaree cronica. Propolisul sub forma de tinctura 30 la suta, administrat sub forma de picaturi, in apa sau ceai, pe piine sau zahar, este activ in parazitoze intestinale. in special giardia. ÃŽn bolile aparatului renal, rezultate foarte bune am observat in tratamentul nefritelor, cistitelor si uretritelor. ÃŽn bolile sistemului neuropsihic, in diverse tulburari ale sindromului de suprasolicitare si stres, propolisul a dat rezultate foarte bune. Am mai fost propolis, cu bune rezultate si in anumite forme de cancer (adenocarcinom de prostata, epiteliom spinocelular, adenocarcinom tiroidian), tuberculoza pulmonara si alte feluri de tuberculoza extrapulmonara, colibaciloza, diverse septicemii rezistente la antibioticele obisnuite. Administrat sub forma de supozitoare, propolisul este eficient si in inflamatia prostatei”.

Asociat cu mierea (miere propolizata), propolisul contribuie la sustinerea efortului sportivilor de performanta, facind sa creasca apetitul pentru antrenament, puterea de munca, precum si randamentul, prin ridicarea pragului de oboseala.

Propolisul nu este indicat in afectiuni cardiovasculare

Dar propolisul are si citeva contraindicatii. Dl Andritoiu nu-l foloseste intern la pacienti cu boli cardiovasculare (cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca decompensata, arterita obliteranta, hipertensiune arteriala), in boli renale cu insuficienta si boli hepatice icterigene: “Mai exista si o intoleranta alergica individuala sau dobindita in decursul tratamentului cu propolis. ÃŽn acest caz se instaleaza un soc anafilactic care impune imediata incetare a tratamentului si administrarea unui tratament puternic antialergic”.

Pentru a evita aparitia acestor contraindicatii, este necesar sa se inceapa tratamentul cu doze cit mai mici. Dupa 10-30 zile de tratament, in functie de rezultate, se opreste tratamentul si, in cazul rezultatelor pozitive, se reia dupa o pauza, iar in caz de rezultate negative se abandoneaza.

Siropul si tinctura de propolis

Siropul se prepara din 50 g propolis, 200 ml apa si 50 g miere: “Propolisul se pune intr-o cratita smaltuita, in 200 ml apa. Se fierbe acoperit, la foc moale, pina scade la jumatate. Lichidul cald se strecoara prin tifon, se transfera intr-o sticla si se adauga mierea. Se omogenizeaza preparatul cit este caldut. Preparatul este cu atit mai activ cu cit este mai proaspat. Se pastreaza la frigider, cel mult 2 saptamini”.

Propolisul poate fi folosit ca atare, exact ca guma de mestecat (saliva umana fiind una din putinele substante care il solubilizeaza) si sub forma extractului moale de propolis inglobat in miere, obtinindu-se mierea propolizata.

Cea mai eficienta metoda de administrare a propolisului ramine, totusi, tinctura de propolis: “La 100 ml alcool de peste 80° se adauga 20 g propolis. Alcoolul amestecat cu propolis se introduce intr-un vas, se incalzeste la 30°-35°C si se amesteca bine. Procedura se repeta zilnic, timp de o saptamina. Dupa aceea, se lasa la decantat si se alege lichidul curat. Aceasta tinctura este folositoare in vindecarea tuturor bolilor interne infectioase (30 pic/zi, intr-un pahar cu apa calduta), in combaterea enteritelor, parazitozelor intestinale, durerilor de stomac si in tratarea ulcerului gastro-duodenal (40 picaturi puse in 100 ml lapte cald, remediu luat zilnic, pe stomacul gol. Tot intern, se iau 20-30 de pic/zi, cu o ora inaintea meselor, pentru normalizarea tensiunii arteriale. ÃŽn alcoolism, 50 de picaturi dizolvate intr-un pahar cu apa rece administrate omului beat il vor face sa se trezeasca. Cite 10 picaturi dizolvate intr-un pahar cu apa, luate inaintea meselor, dau rezultate foarte bune intr-o mare gama de boli (pulmonare, digestive, ginecologice, boli ale sistemului nervos si boli glandulare)”.

Extern, tinctura se utilizeaza in afectiuni dermatologice, prin tamponari, fara a se pansa locul respectiv. Se mai utilizeaza in boli ORL si boli ale cavitatii bucale (gingivite, stomatite, abcese, parodontoza), sub forma de gargara si spalaturi bucale, cite 30-40 de picaturi dizolvate in apa.

Sursa: www.evenimentul.roÂ

4 Comments

  1. Ador produsele stupului. Cum poti trata un granulom dentar cu propolis?Multumesc

  2. Da , falositi cu cea mai mare incredere propolisul , mai ales in cazul in care alte medicamente nu au efectul scontat. Sanatate va doresc!

  3. Se poate folosi propolisul la o persoana in varsta (82 ani) cu cancer de colon operat, dar si cu cardiopatie ischemica ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *