Despre copii, Sanatate

Produsele cosmetice pentru bebelusi pot contine agenti cancerigeni

Mai mult de jumatate dintre marcile de sampoane, lotiuni de corp si alte produse cosmetice pentru bebelusi care au fost analizate de un grup de experti medicali americani contin mici cantitati de substante cancerigene, informeaza washingtonpost.com.

Produsele unora dintre firmele cu renume din industrie contin formaldehida sau 1,4 – dioxan sau ambele substante, potrivit asociatiei non-profit Campain for Safe Cosmetics.

Aceste substante chimice, despre care The Environmental Protection Agency a declarat ca sunt probabil cancerigene, nu au fost adaugate intentionat in produse

si nu sunt afisate pe eticheta acestora. In schimb, ele par sa fie produsi secundari aparuti in urma procesului de fabricatie. Formaldehida ia nastere atunci cand celelalte substante chimice din produs se descompun in timp, iar 1,4-dioxanul se produce atunci cand agentii spumanti se combina cu oxidul de etilen sau alte produse similare petrochimice.

Autorii studiului au testat 48 de produse de baie pentru bebelusi, printre care s-au numarat spumante de baie si sampoane. Dintre acestea, 32 contineau mici cantitati de 1,4-dioxan, 23, mici cantitati de formaldehida, iar 17, ambii compusi cancerigeni, transmite Mediafax .

Companiile care produc si comercializeaza produsele testate de grupul Campain for Safe Cosmetics au declarat ca ele respecta standardele guvernamentale.

Uniunea Europeana a interzis folosirea 1,4-dioxanului in fabricarea produselor de ingrijire personala, dar administratia pentru reglementarea alimentelor si medicamentelor din Statele Unite (Food and Drug Administration, FDA) nu a stabilit limitele maxime pentru concentratia acestei substante in produsele cosmetice. Organizatia americana continua sa sustina ca micile cantitati descoperite nu sunt daunatoare.

Un studiu din 1982 realizat chiar de catre FDA indica faptul ca 1,4-dioxanul poate sa patrunda in epiderma umana atunci cand este inclus in compozitia unui produs cosmetic.

Avocatii asociatiilor de sanatate  acuza autoritatile federale americane ca nu au luat in considerare efectul cumulativ al substantelor prezente in produsele cosmetice. Ei au adaugat ca studiile guvernamentale nu au examinat efectele expunerii la aceste substante, pe o perioada mai lunga de timp, a celor mai vulnerabile persoane, bebelusii si copiii.

Sursa: www.stifeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *