Sanatate

Producătorul de iaurt Danone se joacă de-a Dumnezeu în România?

• DeÅŸi oficial scandalul Danone – iaurt cu dioxină este mort ÅŸi îngropat, la o mai atentă analiză a situaÅ£iei rămân mai multe întrebări fără răspuns:

• De ce Danone, deşi ştia de suspiciunea de dioxină încă din luna iulie, nu a retras iaurturile suspecte de pe piaţă aşa cum prevede regulamentul Consiliului Europei?

• De ce ANSVSA a făcut cu opt zile întârziere anunÅ£ul despre suspiciunea de dioxină, peste data de expirare a unuia dintre loturile suspecte – 20.08.2007?

• De ce în comunicatul dat publicităţii de Danone din 31.08.2007 nu se face referire decât la analiza efectuată în Ungaria asupra lotului de 11.09. care atesta că iaurtul poate fi consumat şi nu se suflă o vorbă despre lotul din 20.08.2007?

• Danone are antecedente periculoase în Europa, compania a fost amendată de Comisia Europeană cu 42,4 milioane de euro pentru o înţelegere secretă pe piaţa belgiană a berii

• Ce mai pot crede consumatorii despre ANSVSA, după acest episod: e lipsă de profesionalism şi neglijenţă sau la mijloc sunt înţelegeri oculte?

Recentul scandal de pe piaţa iaurturilor a scos încă odată în evidenţă cât de fragilă este legislaţia mioritică în materie de protecţia consumatorilor şi câte portiţe există penntru a putea strecura alimente periculoase pentru sănătate dar totodată perfect legale. Astfel producătorii practic au mână liberă să practice joaca de-a Dumnezeu.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus, la mijlocul lunii august retragerea de pe piaţă a unor loturi de iaurt Danone Delicios de caise cu data de expirare 20.08.2007 şi Danone Delicios de vişine cu data de expirare 11.09.2007, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu dioxină, autorităţile fiind avertizate pe 14 august, printr-un sistem european de alertă.

Potrivit Regulamentului 178/2002 a Parlamentul ÅŸi Consiliului European – care stabileÅŸte principiile generale ÅŸi cerinÅ£ele în domeniul alimentar, dacă există motive pentru a suspecta un produs alimentar că ar putea ameninÅ£a sănătatea animalelor sau a oamenilor, autorităţile publice trebuie să ia măsuri pentru a informa publicul sau pentru a preveni, reduce sau elimina riscul în cauză. DeÅŸi avea obligaÅ£ia de a informa publicul, ANSVA a emis primul comunicat referitor la prezenta dioxinei în iaurturile Danone în 22.08.2007, după ce unul din cele două loturi suspecte deja expirase ÅŸi fusese consumat de populaÅ£ie. Comunicatul ANSVA a fost dat publicităţii numai după ce presa a semnalat că din mai multe magazine din Å£ară au fost retrase sortimentele Danone aflate în cauză.

Imediat, Milena Nedelcu, director de comunicare la Danone a declat, pentru Ziare.com, că în urma analizelor interne de laborator efectuate de specialistii Danone, nu a fost confirmată prezenţa dioxinei. Analizele oficiale efectuate de către Laboratorul Comunitar de Referinţă din Ungaria, au infirmat declaraţia Milenei Nedelcu, confirmându-se existenţa dioxinei, dar valorile se încadrează sub limita prevăzută în Regulamentul CE 1881/2006.

La conferinta de presă susÅ£inută joi, 30.08.2007 Jacques Ponty, directorul general Danone Romania a declarat: “compania Danone nu a informat imediat, consumatorii despre posibila contaminare a iaurturilor cu dioxină, deoarece astfel de suspiciuni sunt frecvente, iar analizele efectuate ulterior în laboratorul companiei au arătat că produsele erau sigure pentru consum.” Adică, deÅŸi frecvent apare suspiciunea prezenÅ£ei dioxinei în iaurturile Danone, compania face analize în propriile laboratoare ÅŸi constată că de fapt iaurturile sunt bune de consumat, la fel cum a certificate ÅŸi absenÅ£a dioxinei din iaurtul cercetat în Ungaria?

Mai mult conform Regulamentului CE 178/2002, art.19 Danone “era obligat ca, în cazul în care suspectează că produsele nu respectă normele de siguranţă, să iniÅ£ieze imediat procedurile de retragere a acestora de pe piaţă ÅŸi să anunÅ£e autorităţile competente. Totodată, operatorul trebuie să informeze clienÅ£ii despre motivele pentru care a retras de pe piaţă produsul care ar prezenta risc pentru sănătate.”

Alte alerte

La acelaÅŸi eveniment Jacques Ponty a declarat că “Danone a primit la sfârÅŸitul lunii iulie o alertă de la furnizorul său privind posibila contaminare ÅŸi că a mai testat în luna august trei loturi, cu date de expirare 22, 23 ÅŸi 26 august, toate cu acelaÅŸi preparat de fruct, iar rezultatele au demonstrat că produsele sunt conforme ÅŸi bune de consum.” El a adăugat că niciunul din aceste loturi nu a fost retras de pe piaţă pentru că rezultatele au confirmat că produsele pot fi consumate. Toate cele trei loturi verificate au data de expirare înainte ca laboratorul din Budapesta să se pronunÅ£e.

Cutremurătoare este în acest sens ÅŸi declaraÅ£ia directorului de achiziÅ£ii al Danone, George PetriÅŸor. “Au fost mai multe loturi produse cu acest ingredient, dar la momentul la care ANSVSA s-a sesizat acestea erau deja vândute.” Deci, ANSVSA nu a fost sesizată nicidecum de către Danone despre suspiciunea de dioxină, aÅŸa cum cere Consiliul Europei. Dioxina este o substanţă cancerigenă. Cea mai întâlnită problemă legată de sănătate în urma intoxicării cu dioxină este acneea severă, care se manifestă prin leziuni ce apar în special la nivelul feÅ£ei ÅŸi părÅ£ii superioare a corpului (ca în cazul lui Viktor Iuscenko, preÅŸedintele Ucrainei, otrăvit cu dioxină în septembrie 2004).

Norel Moise – Curentul

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *