Despre copii, Sanatate

Problemele de vedere la copii trebuie depistate la timp

Problemele de vedere in cazul copiilor pot duce la complicatii neasteptate atat timp cat li se minimizeaza importanta. Un copil cu o boala oftalmologica are mai multe sanse sa aiba probleme majore de vedere de-a lungul vietii decat o persoana care “isi strica” ochii din cauza oboselii sau a monitoarelor de calculator, televizor, etc.

Care sunt simptomele unei boli de vedere in cazul copilului meu?

In functie de varsta, copilul va manifesta o senzatie constanta de disconfort in ceea ce priveste ochii. Cateva dintre simptome pot fi:

– ochi rosii, care lacrimeaza

– oboseala si dureri de cap

– copilul plange fara motiv

– cand citeste sau deseneaza, simte nevoia sa se apropie foarte mult de coala de hartie

– uneori este deranjat de lumina

– copilul clipeste des sau simte nevoia sa isi frece ochiul

Care sunt cauzele?

In cazul bolilor oftalmologice aparute inca de la nastere poate fi vorba de o mostenire genetica. Astfel, daca in familie

au existat persoane cu strabism, miopie sau hipermetropie, este foarte probabil ca si copilul sa aiba o afectiune de vedere.

In ceea ce ii priveste pe copiii care merg deja la scoala, e posibil ca acestia sa fi avut de mai mult timp o afectiune, insa acestea sunt remarcate abia in momentul in care copilul merge la scoala si isi foloseste mai intens vederea pentru a scrie si a citi.

Un studiu realizat de medicii suedezi arata ca problemele de vedere sunt mai frecvente in cazul copiilor nascuti prematur decat a celor nascuti la termen. Afectiunea poarta denumirea de retinopatie de prematuritate care poate evolua ulterior in astigmatism si anisometropie (cu pierdere partiala a vederii).

Care sunt cele mai intalnite afectiuni de vedere in cazul copiilor?

Printre cele mai frecvente boli oftalmologice in cazul celor mici se numara strabismul si hipermetropiile. Acestea sunt urmate ca grad al aparitiei de ambliopie, iar una dintre cele mai rare si totodata, cele mai grave afectiuni este glaucomul congenital.

Cand trebuie sa fac primul

consult oftalmologic pentru copilul meu?

Unii medici recomanda un prim consult la varsta de trei ani, in timp ce altii sunt de parere ca e bine ca respectiva verificare sa se faca inca din prima luna de viata.

Problemele de vedere la copii trebuie depistate la timpIn orice caz, daca observi ceva in neregula la ochii sau comportamentul copilului tau, vorbeste cu medicul pediatru si el te va indruma catre un specialist oftalmolog.

Incearca sa rezolvi problemele de vedere ale copilului tau pana in momentul in care va intra la scoala, deoarece problemele de vedere ii vor influenta rezultatele si progresul in cadrul educatiei.

Ce alternative are copilul meu pentru ochelarii de vedere?

Copiii se pot obisnui relativ repede cu o pereche de ochelari. Lentilele de contact nu sunt recomandate celor mici decat dupa varsta de 12 ani, cand acesta poate invata sa isi puna singur lentilele sau in orice caz invata si respecta regulile de folosire si de igiena specifice.

Insa in momentul in care fie parintele sau copilul nu vrea ochelari sau boala nu poate fi corectata cu ajutorul dioptriilor, se recurge la terapie prin laser sau la operatie chirurgicala.

In ceea ce priveste tratamentul cu laser, defectul de vedere poate fi corectat 100%, bineinteles, in functie de gravitate. Acest tip de terapie are ca avantaje lipsa durerii si a infectiilor, iar recuperarea se face in scurt timp.

Operatiile chirurgicale se impun in momentul in care boala este grava sau intr-un stadiu avansat.

Asadar, indiferent de cauza sau simptome sau chiar daca nu exista o afectiune vizibila in cazul ochilor copilului tau, nu ezita sa il prezinti macar la un control oftalmologic de rutina, pentru a fi sigura ca vei depista si implicit vei putea trata la timp eventualele probleme de vedere ale acestuia.

Marinela Gheorghe
www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *