Sanatate

Pro ÅŸi contra administrării de suplimente nutritive – Vitamine periculoase

“Acest produs se eliberează fără prescripÅ£ie medicală. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaÅ£i-vă medicului sau farmacistului” – aÅŸa se încheie toate reclamele la suplimentele nutritive. DeÅŸi se eliberează fără reÅ£etă, acestea nu ar trebui însă să se administreze fără sfatul medicului sau al specialistului în nutriÅ£ie. Considerate drept pastile-minune, suplimentele nutritive luptă cu diverse boli ÅŸi previn deficitul de vitamine ÅŸi minerale din organism, dar numai dacă sunt administrate în mod corect. ÃŽn caz contrar, asemenea pilule pot fi extrem de periculoase

Studii efectuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii au arătat că administrarea de vitamine şi minerale fără analize prealabile nu dă rezultate. Cunoscutele „vitamine” pot fi luate numai după un consult la medic sau după efectuarea unui set de analize care să stabilească foarte clar carenţele din organism. Vârsta, dieta, efortul fizic sau intelectual depuse sunt alte criterii de care trebuie să ţinem seama în administrarea acestor comprimate.

Studiile medicale arată că în 50 la sută din situaţii nu este necesară administrarea suplimentară de vitamine, iar în 20 la sută organismul nu reacţionează în vreun fel la asemenea tratamente. Doar în 30 la sută dintre cazuri vitaminizarea dă rezultatele scontate

Există numeroase cazuri de pacienţi care iau suplimente nutritive din proprie iniţiativă sau pentru că aşa le-au spus cunoscuţii, în vederea susţinerii activităţilor fizice sau intelectuale, şi care se prezintă la medic abia după ce constată că asemenea „sfaturi” nu duc la nici un rezultat. „Eram foarte stresată, nu mai puteam să dorm. Am mers la farmacie şi am luat vitaminele care i-au făcut bine şi prietenei mele. Însă în loc să dispară, problema mea s-a accentuat”, cam aşa sună justificărilor celor care păşesc pragul cabinetelor medicale după ce s-au îndopat după ureche cu diverse capsule.

Vitaminele liposolubile A, D, E, K pot provoca hipervitaminoze, care uneori sunt chiar mai periculoase decât carenÅ£ele – prof.dr. Ostin Mungiu

Combinaţii periculoase

Medicii avertizează asupra riscurilor prezentate de abuzul de vitamine luate fără recomandarea medicului. „Vitamina A în exces poate conduce la hipertensiune intracraniană. Intoxicaţia acută cu vitamina A se manifestă prin dureri de cap, somnolenţă, tulburări cutanate, iar intoxicaţia cronică, ce survine după mai multe luni de supradozare, provoacă anomalii de creştere în cazul copiilor şi malformaţii ale fătului în cazul femeilor însărcinate. Vitamina D în exces poate fi cauza durerilor de cap, a lipsei poftei de mâncare, a crampelor musculare”, ne-a spus prof.dr. Ostin Mungiu,preşedintele Asociaţiei de Algeziologie din România, specialist în farmacologie.

Banala vitamină C poate crea o dependenţă asemănătoare drogurilor, iar luată în exces poate provoca hemoragie digestivă superioară

SpecialiÅŸtii atrag atenÅ£ia că este important să ne cunoaÅŸtem starea de sănătate înainte de a lua suplimente nutritive, pentru că lipsa unor elemente esenÅ£iale sau surplusul pot afecta absorbÅ£ia substanÅ£elor administrate. „De exemplu, dacă avem un surplus de calciu ÅŸi vom lua un supliment nutritiv cu un asemenea ingredient, acest lucru duce la scăderea cantităţii de magneziu. Un alt exemplu de substanÅ£e esenÅ£iale antagoniste sunt sodiul ÅŸi potasiul. De asemenea, administrarea în exces a vitaminei C afectează aportul de fier. Reclamele agresive la suplimentele nutritive pot fi interpretate în mod greÅŸit de către unele persoane, care sunt tentate să facă exces de zel în sensul bombardării organismului cu vitamine”, explică ÅŸi dr Tania Berstein, preÅŸedintele Societăţii Medicilor de Familie – filiala IaÅŸi.

Cele mai utilizate

Suplimentele nutritive contra oboselii se numără printre cele mai utilizate. Aceste produse conţin cofeină, magneziu, vitamine din grupul B, vitamina C, arginină. Dacă proprietăţile antioboseală şi antistres ale vitaminei C, magneziului şi vitaminelor B sunt recunoscute, nu acelaşi lucru se poate spune despre arginină, asupra căreia planează multe suspiciuni. În doze mari, arginina este nocivă pentru ficat şi rinichi. Medicii susţin că, în ultima vreme, în rândul părinţilor este o modă să-şi îndoape copiii cu vitamine. „De regulă, în sezonul rece primim foarte multe solicitări din partea părinţilor să le prescriem copiilor vitamine. Majoritatea vine cu idei preconcepute, după reclamele pe care le-au văzut la televizor, însă prea puţini sunt conştienţi dacă le fac bine copiilor sau nu”, ne-a mai spus dr. Berstein.

Cu toate binefacerile pe care vitaminele le reprezintă pentru organism, abuzul şi administrarea lor la întâmplare, fără nici un suport ştiinţific, pot deveni un mare pericol. Nu întâmplător, de-a lungul timpului au existat controverse serioase în privinţa dozelor optime necesare organismului şi, mai ales, a oportunităţii lor de a fi introduse în tratamentul unor boli.

C. Mihăilă
www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *